Ερντογάν: Βολές εναντίον του για σχέσεις με ακραίους ισλαμιστές

 

Το άρθρο στην ιστοσελίδα του Αλ Αραμπίγια

 

Ιδιαίτερα περίεργη ήταν η κίνηση του σαουδαραβικού ειδησεογραφικού δικτύου Αλ Αραμπίγια να αναρτήσει άρθρο κατά του Ταγίπ Ερντογάν, το οποίο στη συνέχεια κατέβασε από το διαδίκτυο.

Το άρθρο έδινε ξανά στη δημοσιότητα στοιχεία όπου δείχνουν τον Ταγίπ Ερντογάν να συναντιέται κατά το παρελθόν και να κάθεται στα πόδια του πολέμαρχου και πρώην πρωθυπουργό του Αφγανιστάν Γκουλμπουντίν Χεκματγιάρ, προκειμένου να δημιουργηθεί αίσθηση κατά των σχέσεων της Μουσουλμανικής Αδελφότητας με την Τουρκία και το Κατάρ. Οι λοιπές μοναρχίες του Περσικού Κόλπου κατηγορούν το Κατάρ ως έχων σχέσεις με την τρομοκρατία και την Μουσουλμανική Αδελφότητα.

Ο Γκ. Χεκματγιάρ είχε ιδρύσει το 1975 την οργάνωση Χεζμπ-ε-Ισλάμι (οργάνωση μουτζαχεντίν, με βάση την ιδεολογία πιο ακραία από αυτή των Αδελφών Μουσουλμάνων, η οποία φέρεται να στηρίχτηκε τότε από την CIA για να πολεμήσει κατά των Σοβιετικών).

Διετέλεσε πρωθυπουργός την περίοδο 1993-1994 και λίγο το 1996, πριν εκδιωχθεί από τους αντιπάλους του, τους Ταλιμπάν, όταν αυτοί κατέλαβαν την Καμπούλ. Στη συνέχεια έφυγε για το Ιράν κι αφού  αργότερα έφτασε στο Πακιστάν, ξεκίνησε τον αγώνα του κατά της ηγεσίας του Χαμίντ Καρζάι και των δυτικών στρατιωτικών δυνάμεων. Του έχει δοθεί το προσωνύμιο «Σφαγέας της Καμπούλ», καθώς ασχολήθηκε περισσότερο με βιαιοπραγίες έναντι των πολιτικών του αντιπάλων παρά με το να πολεμάει τους Σοβιετικούς.

Ιδιαίτερες σχέσεις ανέπτυξε στις αρχές της δεκαετίας του ’90 και με το Πακιστάν, το οποίο ήθελε να στηρίξει την προσπάθεια των Παστούν να εδραιωθούν στην εξουσία του Αφγανιστάν. Όμως οι ακρότητες του Γκ. Χεκματγιάρ κατά των Παστούν οδήγησαν τους Πακιστανούς στο να στηρίξουν τους Παστούν που ανήκαν στους Ταλιμπάν.

Το 2003 ο Γκ. Χεκματγιάρ μπήκε στην λίστα των τρομοκρατών των ΗΠΑ ως «παγκόσμιος τρομοκράτης». Ωστόσο, το 2016, η κυβέρνηση Χαμίντ Καρζάι, σε μια προσπάθεια εξεύρεσης πολιτικής λύσης στην αντιπαλότητά της με αυτές τις οργανώσεις, έδωσε αμνηστεία στον Γκ. Χεκματγιάρ και την Χεζμπ-ε-Ισλάμι, η οποία επισημοποιήθηκε με την υπογραφή συμφωνίας. Βάσει αυτής, ο πρώην παγκόσμιος τρομοκράτης και η οργάνωσή του με όλα τα μέλη της, ορκίστηκαν πίστη στο Αφγανικό Σύνταγμα, την παύση όλων των εχθροπραξιών και την διακοπή των σχέσεων με την τρομοκρατία.

Στον Ταγίπ Ερντογάν είχε ασκηθεί σφοδρή κριτική για τις σχέσεις που διατηρούσε επί χρόνια με το εν λόγω άτομο. Αντίστοιχα αρνητικές ήταν και οι κριτικές κατά του υιού του, Μπιλάλ Ερντογάν, ο οποίος μέσω διαρροών φέρεται να είχε επαφές με τον Γιασίν αλ Κάντι – χρηματοδότη της Αλ Κάιντα και ενταγμένο σε λίστες τρομοκρατών των ΗΠΑ – σε ξενοδοχείο στην Κωνσταντινούπολη.

Το Αλ Αραμπίγια δημοσίευσε την Παρασκευή άρθρο για τις σχέσεις του Ταγίπ Ερντογάν με τέτοια άτομα. Όμως, τα ξημερώματα του Σαββάτου το άρθρο αποσύρθηκε από την ιστοσελίδα και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσής του.

 

 

(Φωτ.: Αλ Αραμπίγια)

 

Τμήμα του άρθρου που αναρτήθηκε την Παρασκευή 9 Ιουνίου 2017 (Φωτ.: Αλ Αραμπίγια)

 

 

 

Ετικέτες: , , , , , , ,

Κατηγορίες: Ασφάλεια

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: