ΗΠΑ: Στον πόλεμο κατά του ΙΚ στις Φιλιππίνες

 

(Φωτ.: Αμερικανικό Ναυτικό)

 

Στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους που έχει θέσει περιοχές των Φιλιππίνων υπό τον έλεγχό του, ρίχτηκαν οι αμερικανικές δυνάμεις. Επισήμως οι ΗΠΑ παρέχουν υποστήριξη ως σύμβουλοι, μέσω ομάδων ειδικών δυνάμεων και λοιπών συστημάτων.

Περίπου 200 ισλαμιστές αντάρτες έχουν καταλάβει τμήμα της πόλης Μαράουι, εντός του οποίου βρίσκονται περίπου 1.000 πολίτες. Εδώ και τρεις εβδομάδες έχει δημιουργηθεί κατάσταση πολιορκίας, αφού οι αντάρτες χρησιμοποιούν πολλές φορές τους πολίτες ως ασπίδα προστασίας, ενώ μέρος των δυνάμεών τους έχει οχυρωθεί σε τζαμιά.

Το αίτημα για αποστολή βοήθειας από τις ΗΠΑ αποτελεί στροφή καθώς ο Πρόεδρος των Φιλιππίνων, Ροντρίγκο Ντουτέρτε, είχε δηλώσει πέρυσι, αμέσως μετά την εκλογή του, ότι θα εκδιώξει όλες τις αμερικανικές δυνάμεις από τη χώρα του. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, αμερικανικό αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας P-3 Orion πετούσε πάνω από την πόλη τις προηγούμενες ημέρες.

Οι ισλαμιστές αντάρτες, οι οποίοι αποτελούν τμήμα του Ισλαμικού Κράτους, έχουν προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στη χώρα και σοβαρό προβληματισμό στην περιοχή, όπου το ισλαμικό στοιχείο είναι έντονο.

Επίσης, δεδομένης της ύπαρξης έντονου του φαινομένου της πειρατείας σε μια από τις βασικότερες οδούς ναυσιπλοΐας για το παγκόσμιο εμπόριο, είναι πολύ πιθανό να υπάρξει εντονότερη συσχέτιση, καθώς οι ισλαμιστές αντάρτες μπορούν να την χρησιμοποιήσουν ως όχημα για την χρηματοδότησή τους.

 

 

 

Ετικέτες: , , , , ,

Κατηγορίες: Ασφάλεια

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: