Βρετανία: Μελλοντική απόσυρση Apache D. Ενδιαφέρει την Ελλάδα;

 

(Φωτ.: Ελληνικός Στρατός)

 

Το Αμερικανικό Υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε την τροποποίηση της σύμβασης που αφορά την προμήθεια επιθετικών ελικοπτέρων Boeing AH-64E Apache από την Βρετανία.

Ο σχεδιασμός που ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2015 προέβλεπε την αναβάθμιση των 50 υπαρχόντων AgustaWestland WAH-64 στην έκδοση –Ε. Σχεδόν ένα χρόνο αργότερα, η Βρετανία ζήτησε την προμήθεια 50 καινούριων AH-64E μέσω FMS, αντί της αναβάθμισης των όσων διαθέτει.

Στην ανακοίνωση της 9ης Ιουνίου 2017 τελικά αναφέρεται ότι η Boeing έλαβε τροποποιητικό συμβόλαιο ύψους 410,92 εκ. Δολ. ΗΠΑ, μέσω FMS, για 38 ελικόπτερα Apache, τρία εκπαιδευτικά συστήματα Longbow και συνοδευτικό εξοπλισμό. Οι εργασίες θα εκτελεστούν στις ΗΠΑ και θα ολοκληρωθούν τον Φεβρουάριου του 2023.

Η βασική συμφωνία του 2016 προέβλεπε την προμήθεια 50 επιθετικών ελικοπτέρων ΑΗ-64Ε έναντι 2,3 δισ. Δολ. Οπότε γίνεται κατανοητό ότι η τελευταία σύμβαση προβλέπει την αναβάθμιση 38 παλαιοτέρων AH-64D στην έκδοση Echo.

Ο Βρετανικός Στρατός είχε προμηθευτεί 67 ελικόπτερα ΑΗ-64D, με τα περισσότερα να έχουν συναρμολογηθεί στις εγκαταστάσεις της τέως AgustaWestland (νυν Leonardo). Τα πρώτα ελικόπτερα είχαν παραδοθεί το 2001 και τα τελευταία το 2004.

Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά τους είναι ότι διαθέτουν κινητήρες Rolls-Royce Turbomeca RTM332 που προσφέρουν ισχύ 2.100 ίππων, σε αντίθεση με τους GE T700C που έχουν ισχύ 1.890 ίππων. Επιπλέον, φέρουν σύστημα αυτοπροστασίας Selex (νυν Leonardo) HIDAS. Τέλος, ο Βρετανικός Στρατός είχε εκτελέσει θαλάσσιες δοκιμές των Apache από το αποβατικό σκάφος HMS Ocean, επιτυγχάνοντας 100% αποτελεσματικότητα έναντι θαλασσίων στόχων.

Τα ελικόπτερα που δεν θα εκσυγχρονιστούν στην έκδοση Ε, δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό εάν θα χρησιμοποιηθούν ως πηγή ανταλλακτικών ή εάν θα πουληθούν. Οι μέχρι στιγμής πληροφορίες αναφέρουν ότι η Leonardo θα συνεχίσει την υποστήριξή τους μέχρι το 2024.

Δεδομένου ότι ο Ελληνικός Στρατός δεν είναι σε θέση να υποστηρίξει πλήρως και να αναβαθμίσει τα Apache A+ που διαθέτει, θα ήταν χρήσιμο να γίνουν επαφές ώστε να αποκτηθούν κάποια ή όλα εκ των 29 που δεν θα αναβαθμίσει ο Βρετανικός Στρατός. Έτσι θα μπορέσει να αποσύρει τα παλαιότερα Α+ και να διαθέτει μία μόνο έκδοση, έχοντας ταυτόχρονα και σαφή οφέλη στη διαθεσιμότητα ανταλλακτικών.

Το Υπουργείο Άμυνας και το ΓΕΣ θα πρέπει να εξετάσουν την συγκεκριμένη πιθανότητα από τώρα, ώστε να μην χαθεί και πάλι μια ευκαιρία αναβάθμισης του στόλου επιθετικών ελικοπτέρων με χαμηλό σχετικά κόστος.

 

 

Ετικέτες: , , ,

Κατηγορίες: Ένοπλες Δυνάμεις, Αμυντική Βιομηχανία

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: