Ιράν: Τρομοκρατική επίθεση. Ποιος ευθύνεται;

 

 

Σε μια από τις σπάνιες περιπτώσεις, το Ιράν έγινε στόχος δύο ταυτόχρονων τρομοκρατικών επιθέσεων. Αμφότερες έλαβαν χώρα στην Τεχεράνη και είχαν ως αποτέλεσμα την απώλεια 12 ανθρώπων και δεκάδων τραυματιών.

Η μία επίθεση έγινε από γυναίκα-βομβιστή αυτοκτονίας στο μαυσωλείο του Αγιατολλάχ Χομεϊνί. Η δεύτερη από με όπλα στο Κοινοβούλιο της χώρας. Αν και υπήρχε σχεδιασμός για τρίτη επίθεση, αυτή δεν επιτεύχθηκε χάρη στην επέμβαση των Αρχών Ασφαλείας.

Στην επίθεση στο Κοινοβούλιο, οι τρομοκράτες που ήταν ντυμένοι γυναίκες εισέβαλαν πιάνοντας ομήρους τους παρευρισκομένους, ενώ ένας εξ αυτών ανατίναξε τα εκρηκτικά που έφερε. Μετά από τέσσερις ώρες οι Αρχές Ασφαλείας με επέμβασή τους σκότωσαν τους δύο υπόλοιπους τρομοκράτες.

Ο Εκπρόσωπος Τύπου του Ιρανικού Κοινοβουλίου χαρακτήρισε το γεγονός «ήσσονος σημασίας», ενώ αξιωματούχοι ανέφεραν ότι διάφορες τρομοκρατικές ομάδες έχουν μπει εντός της χώρας. Κάποιες αντίστοιχες έχουν ήδη συλληφθεί, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε.

Τέτοιου είδους επιθέσεις είναι σπάνιες στο Ιράν. Η τελευταία είχε γίνει το 2010, όταν σουνιτική τρομοκρατική ομάδα εκτέλεσε βομβιστική επίθεση στο Μπαλουχιστάν, σκοτώνοντας 39 άτομα. Επίσης, η Ιρανική Κυβέρνηση ανακοίνωσε πέρυσι ότι απέτρεψε σειρά επιθέσεων που θα εκτελούνταν στην Τεχεράνη και άλλες πόλεις κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού.

Την ευθύνη της επίθεσης ανέλαβε επίσημα το Ισλαμικό Κράτος. Ωστόσο, πριν από λίγη ώρα, οι Φρουροί της Επανάστασης ανακοίνωσαν ότι πίσω από την επίθεση βρίσκεται η Σαουδική Αραβία.

Η επίθεση θα επηρεάσει τις σχέσεις των διαφόρων οργανισμών-πόλων εξουσίας εντός του Ιράν και ιδίως αυτές μεταξύ του νεοεκλεγέντος Προέδρου Χασσάν Ροχανί και των οπαδών της πιο σκληρής στάσης, όπως είναι οι κληρικοί και οι «Φρουροί της Επανάστασης».

Επίσης, η ανακοίνωση κατά της Σαουδικής Αραβίας έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, δεδομένης της γενικότερης στάσης του Ριάντ σε θέματα υποστήριξης διαφόρων ομάδων που εμπλέκονται στις κρίσεις της Μέσης Ανατολής. Οπότε θα αναμένουμε τη συνέχεια των εξελίξεων.

 

 

 

 

Ετικέτες: , , , , , , , ,

Κατηγορίες: Διεθνείς Σχέσεις & Διεθνής Οικονομία

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: