ΗΠΑ: Πύραυλοι πλεύσης στα παγοθραυστικά;

 

Το παγοθραυστικό Polar Bear σε αποβάθρα στην Ανταρκτική στο πλαίσιο υποστήριξης επιστημονικών ερευνών (Φωτ.: Αμερικανική Ακτοφυλακή)

 

«Ιδιαίτερη» θα χαρακτηρίζαμε την απόφαση των ΗΠΑ για πιθανό εξοπλισμό των παγοθραυστικών με πακέτο πυραύλων, ως απάντηση στον ανταγωνισμό που δημιουργείται στον Αρκτικό Κύκλο.

Την σχετική πρόταση έκανε ο Αρχηγός της Αμερικανικής Ακτοφυλακής, Ναύαρχος Πωλ Ζουκούνφτ, κατά τη διάρκεια ακροαματικής διαδικασίας της υποεπιτροπής Κατανομής Κονδυλίων της Επιτροπής Εσωτερικής Ασφάλειας.

Σύμφωνα με την κατάθεσή του, ο τρέχων σχεδιασμός αφορά την ταχεία ναυπήγηση τριών μεσαίας κλάσης και τριών βαρέων παγοθραυστικών, τα οποία θα παραδοθούν μέχρι το 2023. Αυτά θα συμπληρώσουν το ένα βαρύ κι ένα μεσαίο παγοθραυστικό, τα οποία χρησιμοποιούνται κυρίως για ερευνητικούς σκοπούς. Ωστόσο, είναι οι ελάχιστη απαίτηση που έχει ο κλάδος.

Το πρόγραμμα ναυπήγησης βρίσκεται τώρα στη φάση της μελέτης σχεδίων, όπου πέντε εταιρείες έλαβαν κονδύλιο 20 εκ. Δολ. προκειμένου να προτείνουν τις λύσεις τους. Η ολοκλήρωση της φάσης θα γίνει το 2018 και το πρώτο συμβόλαιο θα δοθεί το 2019.

Ο Ναύαρχος Π. Ζουκούνφτ συμπλήρωσε λέγοντας ότι «θα πρέπει να σκεφτούμε διαφορετικά στο τι κάνει ένα παγοθραυστικό. Θα πρέπει να αφήσουμε ελεύθερο χώρος, βάρος και ισχύ εφόσον πρέπει να εγκαταστήσουμε πακέτο πυραύλων πλεύσης επάνω του».

Τα παραπάνω δεδομένα έθεσε σε σύγκριση και με την Ρωσία, η οποία διαθέτει 40 παγοθραυστικά, ενώ ναυπηγεί και δύο κορβέτες με παγοθραυστικές δυνατότητες και οπλισμό που περιλαμβάνει πυραύλους πλεύσης.

Όσον αφορά τις ναυπηγήσεις, τόνισε ότι είναι δύσκολο να γίνουν μελλοντικές προβλέψεις για τα σχέδια που θα απαιτηθούν σε 30 χρόνια. Όμως, η διατήρηση των «γραμμών παραγωγής» ανοιχτών θα βοηθήσει στο να υπάρχει σταθερή ροή, προβλέψιμο κόστος και ομαλός προγραμματισμός.

Η ιδέα της Αμερικανικής Ακτοφυλακής για εξοπλισμό των παγοθραυστικών με πυραύλους πλεύσης και λοιπό οπλισμό, θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι αντίστοιχη ή σε συνδυασμό με την στρατηγική «Διαμοιραζόμενης Φονικότητας» (Distributed Lethality) του Αμερικανικού Ναυτικού. Η τελευταία θέλει όλες οι μονάδες επιφανείας, όχι μόνο τα πλοία «κρούσης» αλλά και τα αποβατικά ή άλλα δευτερεύοντα ρόλου πλοία, να εξοπλίζονται με πυραύλους προκειμένου να αυξηθεί η ικανότητα εξαπόλυσης πυρών κατά του αντιπάλου και να δημιουργηθεί κορεσμός της άμυνάς του.

 

 

 

Ετικέτες: , , , , , , , , , ,

Κατηγορίες: Αμυντική Βιομηχανία

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: