Στα άκρα οι σχέσεις Καναδά και Boeing

 

 

 

 

Ιδιαίτερα σκληρή ήταν η στάση του Καναδά στην κόντρα με την αμερικανική Boeing. Αιτία είναι οι πιέσεις που ασκεί η τελευταία στην Αμερικανική Κυβέρνηση, προκειμένου να διεξάγει έρευνα κατά της πώλησης αεροσκαφών που έκανε η Bombardier στις ΗΠΑ. Η αμερικανική εταιρεία κατηγορεί την καναδική ότι η τιμή τους ήταν κάτω του ανταγωνισμού λόγω επιδότησης από την Καναδική Κυβέρνηση.

Στην διεθνή έκθεση αμυντικού υλικού CANSEC 2017 που έλαβε χώρα την περασμένη εβδομάδα στην Οττάβα, ο Υπουργός Άμυνας της χώρας, Χαρτζίτ Σατζάν, δήλωσε ότι η Boeing δεν μπορεί να θεωρείται πλέον «έμπιστος συνεργάτης».

Η δήλωση αυτή έβαλε φωτιά καθώς ο Καναδάς σχεδίαζε την προμήθεια μαχητικών Boeing F/A-18E/F Super Hornet ως ενδιάμεση λύση ενόψει της απόσυρσης των παλαιότερων CF-18 και της αναμονής της απόφασης για το εάν θα αποκτηθούν τελικώς τα F-35.

Η Boeing από την πλευρά της προχώρησε σε ακύρωση της συνέντευξης Τύπου που είχε προγραμματίσει στο πλαίσιο της έκθεσης, με την οποία θα ανακοίνωνε τις καναδικές εταιρείες που θα συμμετείχαν στο πρόγραμμα κατασκευής των νέων μαχητικών.

Ως αποτέλεσμα αυτής της εξέλιξης, η Boeing βρίσκεται ενώπιον του διλήμματος της υποχώρησης στις κινήσεις εις βάρος της Bombardier στον τομέα των πολιτικών αεροσκαφών, προκειμένου να κερδίσει ένα συμβόλαιο στον αμυντικό τομέα. Σε διαφορετική περίπτωση ο Καναδάς θα πρέπει να ξεκινήσει διαγωνιστική διαδικασία για την προμήθεια νέων μαχητικών. Κάτι τέτοιο, σε συνδυασμό είναι πολύ πιθανό να συνδεθεί με την απόφαση για την προμήθεια F-35 ή άλλου τύπου μαχητικού. Με άλλα λόγια, αν ο Καναδάς αποφασίσει να μην αποκτήσει Super Hornet, αλλά κάποιο άλλο τύπο μαχητικού, τότε είναι πάρα πολύ αυτό να αποτελέσει τη μόνη επιλογή, βάζοντας φωτιά στο διαγωνισμό και εν αμφιβόλω την προμήθεια των F-35.

 

 

 

Ετικέτες: , , , ,

Κατηγορίες: Αμυντική Βιομηχανία

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: