Η Dragon Lady δεν αποσύρεται…

 

(Φωτ.: Lockheed Martin)

 

Η Dragon Lady της Αμερικανικής Αεροπορίας θα συνεχίσει να καλύπτει με τα φτερά της την υφήλιο, σύμφωνα με επίσημες δηλώσεις. Τα Lockheed Martin U-2S που είχαν προγραμματιστεί να αποσυρθούν κοντά στο 2019, τελικά θα παραμείνουν σε υπηρεσία, όπως προκύπτει από το προσχέδιο προϋπολογισμού της USAF.

Η Αμερικανική Αεροπορία σχεδίαζε να αποσύρει τα U-2 αντικαθιστώντας τα με τα μη επανδρωμένα Northrop Grumman RQ-4 Global Hawk. Όμως, τα τελευταία θεωρούνται από την USAF ως μη επαρκή σε τεχνικά χαρακτηριστικά. Την τρέχουσα περίοδο υπάρχουν προγράμματα σε εξέλιξη τα οποία αφορούν την αναβάθμιση των ΜΕΑ που βρίσκονται σε υπηρεσία με την USAF. Οι βελτιώσεις αφορούν τόσο τους αισθητήρες, όσο και το λογισμικό ελέγχου.

Όσον αφορά τα RQ-4, γίνονται δοκιμές για την ολοκλήρωση υποσυστημάτων των U-2 ή ανώτερων, όπως ο πολυφασματικός ηλεκτροπτικός αισθητήρας UTC Aerospace Systems MS-177 που προσφέρει βελτιωμένες επιδόσεις συγκριτικά με τον SYERS-2 (Senior Year Electro-optical Reconnaissance System).

Πρόκειται για μια τάση της αγοράς, ιδιαίτερα στις χώρες που τα προηγούμενα χρόνια επένδυσαν στην προμήθεια μη επανδρωμένων αεροχημάτων και τα οποία επιθυμούν να διατηρήσουν στο μέλλον προσθέτοντάς τους νέες δυνατότητες.

Η απόσυρση των U-2S είχε αποφασιστεί στο πλαίσιο περικοπών στον αμυντικό προϋπολογισμό. Η αλλαγή στο περιβάλλον ασφαλείας και η κατανομή επιπλέον κονδυλίων δίνει πλέον την ευκαιρία διατήρησης των παλαιών μεν, εντυπωσιακών δε, αεροσκαφών στρατηγικής αναγνώρισης.

 

Αναβαθμισμένο πιλοτήριο αεροσκάφους U-2S. (Φωτ.: Αμερικανική Αεροπορία)

 

 

 

Ετικέτες: , , , , , ,

Κατηγορίες: Αμυντική Βιομηχανία

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: