Γερμανία – Τουρκία: Ο κύβος ερρίφθη!

 

 

Ο κύβος ερρίφθη ανάμεσα στην Γερμανία και στην Τουρκία αναφορικά με το ζήτημα της μεταστάθμευσης γερμανικών δυνάμεων στο Ιντσιρλίκ. Ο Υπουργός Εξωτερικών Σίγκμαρ Γκάμπριελ δήλωσε σήμερα ότι η Γερμανία δεν έχει άλλη λύση από το να αποσύρει τις δυνάμεις της από την Τουρκία.

Το χρονικό της απόφασης δείχνει το πόσο χαμηλά έχουν φτάσει οι γερμανο-τουρκικές σχέσεις. Ο Γερμανός Υπουργός αναμενόταν σήμερα στην Τουρκία, προκειμένου να συναντήσει τον Τούρκο Πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ. Αντικείμενο των επαφών είναι η κρίση στις σχέσεις των δύο κρατών, καθώς η Τουρκία δεν δέχεται οι Γερμανοί βουλευτές να επισκεφθούν τις γερμανικές δυνάμεις στο Ιντσιρλίκ. Σε μια από τις πολλές προκλητικές κινήσεις της Άγκυρας, η τελευταία ανέφερε ότι οι Γερμανοί βουλευτές μπορούν να επισκεφθούν την αεροπορική βάση του Ικονίου αντί του Ιντσιρλίκ…

Ενώ όλοι ανέμεναν τη συνάντηση του Μπ. Γιλντιρίμ και του Σ. Γκάμπριελ, μετά τις συνομιλίες που είχε με τον ομόλογό του Μεβλύτ Τσαβούσογλου, την τελευταία στιγμή ο Τούρκος πρωθυπουργός ακύρωσε τη συνάντηση λόγω βεβαρημένου προγράμματος…

Στις δηλώσεις του ο Σίγκμαρ Γκάμπριελ δήλωσε ότι «η Τουρκία ξεκαθάρισε πως, για εσωτερικούς πολιτικούς λόγους, δεν μπορεί να εγκρίνει τις επισκέψεις όλων των βουλευτών. Η Τουρκία πρέπει να κατανοήσει ότι σε αυτήν την κατάσταση, θα πρέπει να μεταφέρουμε τους Γερμανούς στρατιώτες έξω από το Ιντσιρλίκ. Σε αυτήν την κατάσταση, το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο θα ζητήσει από την κυβέρνηση να βρει μια άλλη τοποθεσία για τους Γερμανούς στρατιώτες στο Ιντσιρλίκ.»

Η τουρκική εξωτερική πολιτική γίνεται ολοένα και πιο αλαζονική, σε μια προσπάθεια να εδραιώσει και να προβάλει την ισχύ της. Οι επιπτώσεις, όμως, θα είναι ολοένα και μεγαλύτερες. Εκτός από τα «αντίποινα» για το Ιντσιρλίκ, οι χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ επιδιώκουν ακύρωση της επόμενης συνδιάσκεψης που είναι προγραμματισμένη να λάβει χώρα στην Τουρκία, προτείνοντας να διεξαχθεί στην Ιρλανδία.

 

 

 

Ετικέτες: , , , , , , , ,

Κατηγορίες: Διεθνείς Σχέσεις & Διεθνής Οικονομία

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: