Σημαντική ήταν η απώλεια του Αλέξανδρου Γουλανδρή, ενός επιφανούς Έλληνα, σε μια εποχή όπου τα πραγματικά και ουσιαστικά πρότυπα στην ελληνική κοινωνία απουσιάζουν.
Το αποτύπωμά του στη χώρα ήταν σημαντικό, πολύ σημαντικότερο από αυτό πολλών πολιτικών για τους οποίους γίνεται προσπάθεια να εξιλεωθούν πολιτικά μετά θάνατον. Δυστυχώς η Ελλάδα, όπως εκφράζεται από την πολιτική και κοινωνική ελίτ της, ήταν κατά «αρκετά» απούσα στην εξόδιο ακολουθία.
Ο Αλέξανδρος Γουλανδρής κηδεύτηκε την περασμένη εβδομάδα, έχοντας συμπληρώσει 91 χρόνια ζωής. Στην τελετή παρευρέθηκαν εφοπλιστές, επιχειρηματίες, η βασίλισσα της Ισπανίας Σοφίας, η Πριγκήπισσα της Σερβίας Αικατερίνη, ο Αρχηγός του ΓΕΝ, και αρκετοί άλλοι, ενώ την ελληνική πολιτεία εκπροσώπησε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής.
Ο Αλέξανδρος Γουλανδρής και οι μεγάλοι ευεργέτες δεν μένουν στην Ιστορία επειδή τα «έλεγε καλά αλλά εμείς δεν τον ακούγαμε» όπως ακούμε τελευταίως, χωρίς να έχουν πράξει στην ουσία τίποτα. Αντιθέτως, θα μείνει στην Ιστορία διότι όπως όλοι οι ευεργέτες ανέλαβε πρωτοβουλίες κι ευθύνες απέναντι στην κοινωνία, προσφέροντας. Και καθότι εργάστηκε και προσέφερε διακριτικά, θεωρούμε ότι πρέπει να τον τιμήσουμε.
Ήταν εγγονός του Ιωάννη Π. Γουλανδρή, του καραβοκύρη, πλοιάρχου ιστιοφόρων και ιδρυτή της «δυναστείας», με καταγωγή από την Άνδρο. Ο πατέρας του, Νικόλαος Ι. Γουλανδρής, επίσης εφοπλιστής άφησε συνεχιστές τα παιδιά του Αλέξανδρο, Λεωνίδα, Γιάννη και Άννα.
Ο όμιλος εταιρειών NJ Goulandris Group και η ναυτιλιακή Andriaki Shipping, η οποία διατηρεί την ελληνική σημαία στα πλοία της, θεωρούνται από τις μεγαλύτερες στο χώρο.
Εκτός από τις επιχειρηματικές επιτυχίες, ο Αλέξανδρος Γουλανδρής δεν παρέλειπε να συμμετέχει στα κοινά, με διακριτικό τρόπο πάντοτε.
Ήταν εκείνος που το 2015 πλήρωσε την αμοιβή της δικηγορικής εταιρείας της Αμάλ Αλαμουντίν (συζύγου του Τζωρτζ Κλούνεϋ), η οποία διεξήγαγε τη νομική γνωμοδότηση για τη νομική διεκδίκηση της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα.
Από το 2013 έως το 2016 ήταν αποκλειστικός χορηγός του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Χάρη στην οικονομική του στήριξη το Μέγαρο κατάφερε να προσκαλέσει σημαντικούς καλλιτέχνες και μουσικά σύνολα από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο.
Επίσης, ήταν εκείνος που χορήγησε την ανακατασκευή του φάρου Τουρλίτη στην Άνδρο, ενώ επί Υπουργού Άμυνας Ευάγγελου Αβέρωφ, η οικογένεια δώρισε στο Πολεμικό Ναυτικό δύο παράκτια περιπολικά. Τα Νικόλαος Γουλανδρής Ι και ΙΙ. Στην οικογένεια ανήκει κι ο Άγγελος Γουλανδρής, ο οποίος μαζί με τη σύζυγό του Νίκη, ίδρυσαν το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας.
Αν και η χορηγίες του αυτήν τη δύσκολη οικονομικά περίοδο ήταν συνεχείς, το τελευταίο του όραμα δεν ήταν άλλο από το να δει το Θωρηκτό Αβέρωφ να πλέει και πάλι στο Αιγαίο. Ανταποκρινόμενος άμεσα στο κέλευσμα της πατρίδας, δώρισε ένα ευκαταφρόνητο ποσό προκειμένου να ολοκληρωθεί η συντήρηση από το Πολεμικό Ναυτικό… οπότε ίσως κάποια στιγμή όντως να το δούμε να πλέει στο Αιγαίο Πέλαγος.
Η απώλεια ενός τέτοιου ευπατρίδη και ευεργέτη είναι σημαντική, καθώς αποτελεί σημείο αναφοράς και πρότυπο σε μια χώρα που έχει χάσει τον προσανατολισμό της. Αιωνία του η μνήμη.

(Φωτ.: ΓΕΝ)