
(Φωτ.: IAI)
Μία από τις πρωτοπόρες χώρες στον τομέα της ανάπτυξης μη επανδρωμένων αεροχημάτων, το Ισραήλ, μπήκε κι αυτό στη λίστα των κρατών που χρησιμοποιούν τέτοια συστήματα στο πλαίσιο της θαλάσσιας επιτήρησης.
Όπως ανακοίνωσε η Israel Aerospace Industries, η ναυτική έκδοση των Heron 1 θα αντικαταστήσει σταδιακά τα επανδρωμένα αεροσκάφη Sea Scan. Τα ΜΕΑ που παρήγγειλε η Ισραηλινή Αεροπορία, θα είναι εφοδιασμένα με ραντάρ για θαλάσσιο περιβάλλον και φορτίο ηλεκτροπτικών συστημάτων.
Ολοένα και περισσότερες χώρες στρέφονται στη δημιουργία μείγματος επανδρωμένων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών για την επιτήρηση των θαλασσίων συνόρων τους. Αυτό γίνεται για να διατηρείται το συνολικό κόστος για τέτοιες αποστολές σε χαμηλό επίπεδο και για να υπάρχει η βέλτιστη αξιοποίηση συστημάτων και ανθρώπων.
Δεδομένου ότι ζούμε σε μια δύσκολη οικονομικά περίοδο και με τα ζητήματα ασφαλείας να είναι συνεχή, θα πρέπει να εξεταστούν σοβαρά τέτοιες λύσεις. Τα προηγούμενα χρόνια, για διάφορους λόγους…, είχαν αποκτηθεί επανδρωμένα μέσα για την επιτήρηση των θαλασσίων και χερσαίων συνόρων, τα οποία σήμερα βρίσκονται σε κατάσταση αδράνειας.
Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, σε συνεργασία με τα υπουργεία Προστασίας του Πολίτη και Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, θα πρέπει να συνδυάσουν τους πόρους τους προκειμένου να αποκτηθούν ΜΕΑ τα οποία θα αναλάβουν αυτές τις αποστολές, με ταυτόχρονη απόσυρση ελικοπτέρων ή αεροσκαφών τα οποία δεν πετούν ή συντηρούνται με τεράστιες δυσκολίες… Εφόσον η κύρια πρωτοβουλία αναληφθεί από τα δύο τελευταία υπουργεία, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν Κοινοτικά κονδύλια, προκειμένου να μειωθεί το οικονομικό βάρος στο ελληνικό κράτος.
Εξάλλου, η FRONTEX διοργανώνει κάθε χρόνο δράσεις στις οποίες οι εταιρείες παρουσιάζουν όλες τις νέες τεχνολογίες, στο πλαίσιο της δράσης EUROSUR (European Border Surveillance System). Σκοπός της δράσης είναι όλες οι χώρες της ΕΕ να αποκτήσουν ικανές τεχνολογίες και επαρκή συστήματα για την προστασία των συνόρων.
Αρκεί να σκεφτούμε «ανορθόδοξα» και πέρα από γραφειοκρατικές αγκυλώσεις.