Τουρκία: Προς προμήθεια τροχοφόρων Α/Κ πυροβόλων

 

 

 

Στην έκθεση IDEF 2017 μερικά από τα εκθέματα που κινούν το ενδιαφέρον είναι η παρουσίαση τροχοφόρων αυτοκινούμενων πυροβόλων, καθώς φαίνεται ότι ο Τουρκικός Στρατός κινείται προς την απόκτησή τους μέσα στο επόμενο διάστημα.

Ένα από αυτά που παρουσιάζονται είναι το MKEK 155, που προέκυψε από τη συνεργασία της εταιρείας ΜΚΕΚ και της Aselsan.

Το σύστημα βασίζεται στο πυροβόλο Pante Τ-155 52 διαμετρημάτων της ΜΚΕΚ επί φορτηγού οχήματος 6×6 και 10 τόνων της BMC. Πρόκειται για μια έξυπνη λύση που βασίζεται σε δύο ήδη υπάρχοντα συστήματα της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας, η ολοκλήρωση των οποίων προσφέρει μεγάλη προστιθέμενη αξία!

Το τροχοφόρο Α/Κ πυροβόλο Kamyona Monteli Öbüs θα μπορεί να μεταφέρει 21 βλήματα 155 χλστ, σε ειδικές θήκες απορρόφησης κραδασμών. Η βολή του μπορεί να γίνει σε αυτόματη, ημιαυτόματη ή χειροκίνητη διαμόρφωση, μέσω του υπολογιστή του συστήματος ελέγχου πυρός Aselsan HT-7244/5 σε συνδυασμό με το σύστημα C4I Aselsan ADOP-2000. Σημειώνεται ότι η Aselsan αποτελεί κύριο προμηθευτή των ηλεκτρονικών του πυροβόλου.

Πηγές της τουρκικής εταιρείας αναφέρουν ότι οι λειτουργικές δοκιμές (κινηματικές του οχήματος και του πυροβόλου) και οι των υδραυλικών πτύων έχουν ολοκληρωθεί. Τον ερχόμενο μήνα θα ξεκινήσουν οι δοκιμαστικές βολές.

Δεν μπορούμε παρά να μη σχολιάσουμε τη δημιουργία αυτού του συστήματος. Αναφέραμε πολλές φορές, έχοντας γίνει και βαρετοί σε ένα βαθμό, ότι οι ελληνικές εταιρείες ουδέποτε παρουσιάστηκαν σε μία έκθεση με ένα ολοκληρωμένο σύστημα. Από τη μία έχουμε την ΕΛΒΟ που κατασκευάζει οχήματα (τζιπ, Hummer κτλ) κι από την άλλη ιδιωτικές και κρατικές εταιρείες στους τομείς των ηλεκτροπτικών και των συστημάτων διοίκησης κι ελέγχου. Ποτέ όμως δεν αναλήφθηκε η πρωτοβουλία να παρουσιαστεί κάτι ολοκληρωμένο, όπως για παράδειγμα μια έκδοση C4ISR του Hummer. Πόσο μάλλον άλλων συστημάτων όπως οι τηλεχειριζόμενοι πύργοι για τους οποίους υπάρχει έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον. Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας πρέπει να κινηθεί συγκροτημένα και να αναλάβει σοβαρότατες πρωτοβουλίες!

 

 

Ετικέτες: , , , , , , , , ,

Κατηγορίες: Αμυντική Βιομηχανία

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: