ΗΠΑ: Επιστροφή στον φαύλο κύκλο του Αφγανιστάν ( ; )

 

 

(Φωτ.: Σώμα Πεζοναυτών)

 

Την άδεια για αποστολή περισσοτέρων στρατευμάτων στο Αφγανιστάν ζήτησε το Πεντάγωνο από τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, σε μια προσπάθεια να ενισχύσει τις εγχώριες δυνάμεις ασφαλείας και να αναχαιτίσει την ισχύ των Ταλιμπάν.

Σύμφωνα με αμερικανικά δημοσιεύματα, το Πεντάγωνο ζήτησε μεταξύ 3.000 και 5.000 στρατιωτών που θα λειτουργήσουν ως σύμβουλοι και βοηθοί των Αφγανικών δυνάμεων. Κάποιοι από αυτούς θα είναι μέλη των Ειδικών Δυνάμεων και των Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων, οι οποίοι θα εμπλέξουν τόσο τους Ταλιμπάν όσο και αυτούς του Ισλαμικού Κράτους.

Για το ζήτημα διοργανώθηκε ακροαματική διαδικασία στην Επιτροπή Ενόπλων Δυνάμεων της Γερουσίας, όπου κατέθεσε η Υφυπουργός για Θέματα Ειδικών Επιχειρήσεων και ο Διοικητής της USOCOM. Ο τελευταίος ανέφερε ότι ο Ντ. Τραμπ θα μπορούσε να επιτρέψει μέχρι και την απευθείας εμπλοκή των αμερικανικών δυνάμεων με τους Ταλιμπάν.

Μετά τη μεγάλη αποχώρηση των δυτικών στρατευμάτων στο Αφγανιστάν παρέμειναν 8.400 Αμερικανοί στρατιωτικοί κι άλλοι 5.000 από άλλες ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις.

Η νέα ανάγκη για περισσότερα στρατεύματα καταδεικνύει ότι το Αφγανιστάν είναι ένας φαύλος κύκλος. Αποδεικνύει επίσης την ανικανότητα της κυβέρνησης Τζ. Μπους να κατανοήσει ότι η εισβολή στο Ιράκ απλά δημιούργησε πληγές στην παγκόσμια ειρήνη, οι οποίες οδήγησαν και στην εμφάνιση και ισχυροποίηση του Ισλαμικού Κράτους. Ας ελπίσουμε ότι ο Ντ. Τραμπ θα καταφέρει να αποδειχθεί σώφρων και να μην πέσει στην παγίδα της επέκτασης της εμπλοκής και πάλι στο Αφγανιστάν.

 

 

Ετικέτες: , , , , , ,

Κατηγορίες: Διεθνη

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: