ΗΠΑ: Πιο κοντά στην απόσυρση UH-1N. Αποτελούν ευκαιρία (;)

 

 

(Φωτ.: Αμερικανική Αεροπορία)

 

Ένα βήμα εγγύτερα στην απόσυρση των ελικοπτέρων Bell UH-1N έκανε η Αμερικανική Αεροπορία. Με πρόσφατη νομοθεσία που εγκρίθηκε από την Γερουσία, η τελευταία έλαβε ένα επιπλέον κονδύλι της τάξης των 75 εκ. Δολ. προκειμένου να αντικαταστήσει τα ελικόπτερα με νέου τύπου.

Η Αμερικανική Αεροπορία χρησιμοποιεί τα UH-1N σε αποστολές υποστήριξης και ασφάλειας κυρίως των ηπειρωτικών δυνάμεών της. Δηλαδή, μεταφορά προσωπικού ασφαλείας, επιτήρηση φαλαγγών οχημάτων που μεταφέρουν υλικά και όπλα των πυρηνικών δυνάμεων, μεταφορά υψηλών προσώπων, επιθεώρηση εναέριων καλωδίων, μεταφορές για λογαριασμό των εγκαταστάσεων βαλλιστικών πυραύλων και δευτερευόντως έρευνα και διάσωση ή μεταφορά τραυματιών κτλ.

Τα ελικόπτερα μπήκαν σε υπηρεσία την δεκαετία του ’70, προκειμένου να αντικαταστήσουν παλαιότερες εκδόσεις των UH-1, όπως τα –H του Ελληνικού Στρατού, και να παρέχουν μεγαλύτερη ασφάλεια, καθώς διαθέτουν δύο κινητήρες. Η Αμερικανική Αεροπορία διαθέτει 59 ελικόπτερα του τύπου.

Σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν την καλύτερη λύση για τις ανάγκες του ΕΣ. Ωστόσο, εάν δεν υπάρχει πιθανότητα προμήθειας κάποιου πιο σύγχρονου τύπου, σε μεταχειρισμένη κατάσταση, θα μπορούσαν να προσφέρουν μια περισσότερο ασφαλή επιλογή λόγω των δύο κινητήρων και του γεγονότος ότι δεν υπόκεινται όλα αυτά τα χρόνια σε επιχειρησιακή-πολεμική χρήση. Όλα αυτά υπό την αίρεση του κόστους «ανταλλαγής» και δεδομένου ότι δεν υπάρχει άλλη πιο συμφέρουσα εναλλακτική επιλογή.

Υπενθυμίζουμε ότι ελικόπτερα τύπου UH-1B και στη συνέχεια UH-1N διέθετε από το 1962 και το Σώμα Πεζοναυτών των ΗΠΑ, το οποίο αποφάσισε το 2005 να αναβαθμίσει 10 από τα -1Ν που διέθετε και να τα κατασκευάσει άλλα 150 ως καινούρια, διατηρώντας όλα τα θετικά στοιχεία των οικονομιών κλίμακας. Τα UH-1Y Venom διαθέτουν 85% κοινά τμήματα με τα επιθετικά Bell AH-1Z.

 

(Φωτ.: Σώμα Πεζοναυτών ΗΠΑ)

 

Με το πρόγραμμα αναβάθμισης/κατασκευής τα -1Υ εφοδιάστηκαν με δύο General Electric T700-GE-401C με 1.828 ίππους έκαστος (1.550 συνεχόμενους) που είναι τέσσερις φορές επάνω από τους 960 των -1Β. Η ταχύτητα αυξήθηκε στα 155 μ.α.ώ. (οικονομική) και 185 μ.α.ώ. (μέγιστη) από 128 στην παλιά έκδοση. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να πετάξει 50% μακρύτερα και να μεταφέρει 125% παραπάνω φορτίο.

Χάρη στα βελτιωμένα χαρακτηριστικά ισχύος, τα Venom φέρουν εκτός από τους δύο έστορες πολυβόλων και δύο σημεία ανάρτησης οπλισμού στα πλευρά, τα οποία μετατρέπουν τα ελικόπτερα σε gunship.

Επίσης, οι δύο έλικες του στροφείου αντικαταστάθηκαν από τέσσερις που είναι κατασκευασμένοι από συνθετικά υλικά. Τετραπλό είναι πλέον και του ουραίο στροφείο.

Στον τομέα της σχεδίασης έγιναν παρεμβάσεις που ενισχύουν την επιβιωσιμότητα του σκάφους και κατ’ επέκταση του πληρώματος. Ειδικότερα, προστέθηκαν καθίσματα που προστατεύουν το πλήρωμα σε περίπτωση πρόσκρουσης, η διάταξη του εσωτερικού έγινε έτσι ώστε να μειώνεται η μετατόπισή τους σε περίπτωση πτώσης, γεγονός που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τους επιβαίνοντες. Ακόμη, εγκαταστάθηκαν αυτοσφραγιζόμενες δεξαμενές καυσίμου και αναρρόφηση αναθυμιάσεων καύσιμου, για να αποφευχθεί ανάφλεξη σε περίπτωση πρόσκρουσης ή υποδοχής εχθρικών πυρών.

Η κατασκευή τους, λόγω και της φύσης των επιχειρήσεων των Πεζοναυτών, προσφέρει προστασία από τις διαβρώσεις που προκαλούνται από το θαλάσσιο περιβάλλον.

Στον τομέα των ηλεκτρονικών η διαφορά είναι χαοτική. Το πιλοτήριο είναι «γυάλινο» με πλήρη δυνατότητα αξιοποίησής του με διόπτρες νυχτερινής όρασης. Επιπλέον, το -1Υ διαθέτει θερμική κάμερα FLIR Systems BRITE Star Block II, κάμερα ημέρα και καταδείκτη λέιζερ για χρήση ρουκετών με καθοδήγηση λέιζερ. Οι χειριστές των -1Υ των Πεζοναυτών χρησιμοποιούν και το ψηφιακό κράνος Thales TopOwl.

Τέλος, οι Πεζοναύτες εγκατέστησαν σύγχρονο σύστημα αυτοπροστασίας και ηλεκτρονικού πολέμου, με δέκτη προειδοποίησης εκπομπής λέιζερ AN/AVR-2A και εκπομπής ραντάρ Northrop Grumman APR-39B(V)2, προειδοποιητή επερχόμενου πυραύλου και διανομέα αντιμέτρων BAE Systems ALE-47.

 

 

 

 

Ετικέτες: , , , , , ,

Κατηγορίες: Αμυντική Βιομηχανία

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: