Γαλλία: Πέντε νέες φρεγάτες Ενδιάμεσου Μεγέθους

 

 

 

Ανακοινώθηκε τελικά η συμφωνία για την προμήθεια από το Γαλλικό Ναυτικό των πέντε φρεγατών ενδιάμεσου μεγέθους (Frégate de Taille Intermédiaire) κλάσης Belh@arra. Το πρώτο νέο σκάφος θα παραδοθεί το 2023 και θα εισέλθει επίσημα σε υπηρεσία το 2025.

Το πρόγραμμα είχε ανακοινωθεί τον περασμένο Οκτώβριο, κατά τη διάρκεια της έκθεσης Euronaval στο Παρίσι. Ο τότε Υπουργός Άμυνας, Ζαν-Υβ Λε Ντριάν, είχε δηλώσει πως υπήρξε η σχετική κατανομή στον προϋπολογισμό, της τάξης των 3,8 δισ. Ευρώ για τη ναυπήγηση πέντε σκαφών.

Η απόφαση για την προμήθεια σκαφών μικρότερου εκτοπίσματος δεν είναι τυχαία. Πολλές μεγάλες ναυτικές ανά τον κόσμο κινούνται προς αυτήν την κατεύθυνση, καθώς τα μεγαλύτερα εκτοπίσματα που διαθέτουν δεν τους επιτρέπουν, λόγω κόστους, να βρίσκονται σε επάρκεια. Επιπλέον, τα μεγαλύτερα σκάφη αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα υψηλούς κινδύνους σε αποστολές κοντά σε ακτές, οπότε και μια απώλειά τους εντείνει το αριθμητικό πρόβλημα.

Με τις διάφορες κρίσεις ανά τον κόσμο, η παρουσία ναυτικών δυνάμεων σε παράκτιες περιοχές είναι επιβεβλημένη. Έτσι λοιπόν, η ανάγκη για μικρότερα εκτοπίσματα είναι επιβεβλημένη.

Στο σημείο αυτό να υπενθυμίσουμε τα LCS και τις νέες φρεγάτες που σκοπεύει να ναυπηγήσει το Αμερικανικό Ναυτικό, τις ελαφρές φρεγάτες που σκοπεύει να αποκτήσει η Ιταλία, τις φρεγάτες Type 23 που διαθέτει ήδη και τις μελλοντικές Type 26 που θα ναυπηγήσει το Βρετανικό Ναυτικό. Όλα αυτά είναι προγράμματα που σκοπεύουν να συμπληρώσουν τα μεγαλύτερα εκτοπίσματα όπως είναι τα Arleigh Burke, οι Horizon και τα Type 45.

Οι νέες γαλλικές φρεγάτες θα έχουν εκτόπισμα που θα κυμαίνεται στους 4.200 τόνους, σε αντίθεση με τους 6.000 των FREMM. Το μήκος θα φτάνει τα 122,25 μ. και το πλάτος τα 17,7 μ. Το προσωπικό που θα υπηρετεί σε αυτές θα ανέρχεται στα 125 άτομα (15 άτομα αεροπορικό απόσπασμα) και θα υπάρχει δυνατότητα φιλοξενίας άλλων 50. Το κόστος για το Γαλλικό Δημόσιο θα κυμανθεί 20-30% χαμηλότερα από τα 670 εκ. Ευρώ που κόστισαν στην Γαλλία οι FREMM.

Η Belh@rra αντλεί την ονομασία της από ένα μεγάλο κύμα που εμφανίζεται στις βασκικές ακτές στη Νοτιοανατολική Γαλλία. Το σύμβολο «@» χρησιμοποιείται στη θέση του «Α» για να καταδείξει την ψηφιοποίηση που ενσωματώνει η σχεδίαση.

Στον οπλισμό των σκαφών θα περιλαμβάνονται αντιαεροπορικοί πύραυλοι MBDA Aster 30 σε δύο τετραπλούς εκτοξευτές, αντιπλοϊκοί MBDA Exocet, τορπίλες MU90 και πυροβόλο των 76 χλστ.

Στο βασικό τομέα των συστημάτων μάχης, η Thales θα παρέχει το ραντάρ πολλαπλών λειτουργιών SEA FIRE, εγκατεστημένο σε τέσσερα πάνελ (διάταξη φάσης) στον πυραμιδοειδές ιστό. Το ραντάρ μπορεί να ενισχυθεί με περισσότερη ισχύ ή να λάβει λιγότερη, ανάλογα με το φάσμα των αποστολών. Επιπλέον, θα εγκαταστήσει το συρόμενο σόναρ CAPTAS-4 (υπηρετεί ήδη με τις γαλλικές FREMM, τις βρετανικές Type 23 και δοκιμάζεται από το Αμερικανικό Ναυτικό για τα LCS), το ψηφιακό σύστημα τηλεπικοινωνιών Aquilon, σύστημα αναγνώρισης φίλιων στόχων (IFF) και το σπονδυλωτής σχεδίασης ψηφιακό σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου Sentinel.

 

 

Ετικέτες: , , , , , , , ,

Κατηγορίες: Αμυντική Βιομηχανία

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: