Πιθανή ευκαιρία για το ελληνικό πυροβολικό (;)

 

(Φωτ.: Ισραηλινός Στρατός)

 

Ως πιθανή ευκαιρία για το Όπλο του Πυροβολικού του Ελληνικού Στρατού θα μπορούσε να εξεταστεί η επικείμενη απόσυρση των αυτοκινούμενων πυροβόλων Μ109 των 155 χλστ. που βρίσκονται σήμερα σε υπηρεσία με τον Ισραηλινό Στρατό.

Την αναφέρουμε ως πιθανή καθώς είναι άγνωστη η ακριβής κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα εν λόγω πυροβόλα, μιας και αποκτήθηκαν την δεκαετία του ’70 και αναβαθμίστηκαν το 1994, όπως επίσης και το κόστος τους.

Αν και ο Ελληνικός Στρατός ενισχύθηκε σημαντικά με την έλευση των Μ109 του Γερμανικού Στρατού, με τα ισραηλινά θα μπορούσε να ενισχύσει το απόθεμα ανταλλακτικών ή ακόμα και να αυξήσει των αριθμό των πυροβόλων σε κάθε Μοίρα. Μένει να υπάρξει σχετική μελέτη του θέματος.

Η πιθανή ευκαιρία παρουσιάζεται καθώς ο Ισραηλινός Στρατός αναμένεται πολύ σύντομα να ανακοινώσει επισήμως το συμβόλαιο για το νέο αυτοκινούμενο πυροβόλο των 155 χλστ. Στις αρχές Απριλίου είχε ανακοινωθεί ότι η εταιρεία Elbit Systems θα είναι αυτή που θα το κατασκευάσει.

Από το όνομα της εταιρείας προκύπτει ότι το πυροβόλο θα βασίζεται στο ATMOS που η ίδια σχεδίασε και κατασκευάζει. Το κόστος του προγράμματος υπολογίζεται ότι θα κυμανθεί στο ένα δισεκατομμύριο Δολλάρια. Εκτός από την προμήθεια καινούριων πυροβόλων, ο Ισραηλινός Στρατός στοχεύει στη μείωση του προσωπικού που τα υπηρετεί αφού πρόκειται να υιοθετήσει αυτόματο σύστημα γέμισης και να μειώσει το κόστος χρήσης επιλέγοντας κάποια πλατφόρμα που έχει ήδη σε χρήση ή να αποκτήσει μία άλλη με σχετικά χαμηλή τιμή.

Ο Ισραηλινός Στρατός διαθέτει Μ109 στην έκδοση Doher, που αποτελεί αναβάθμιση των Μ109Α1 και Α2, η οποία υιοθετήθηκε το 1994. Η αρχική τους έκδοση ονομάζεται Rochev και είχε αγοραστεί την δεκαετία του 1970. Οπότε πρόκειται για παλιά πλατφόρμα, όπως και όλα σχεδόν τα Μ109 που βρίσκονται σε υπηρεσία.

Στα αναβαθμισμένα πυροβόλα είχε τοποθετηθεί σύστημα ΡΒΧΠ πολέμου για όλη την καμπίνα, αδρανειακό σύστημα ναυτιλίας, επιπλέον πολυβόλα, ηλεκτρικό σύστημα κίνησης του πυροβόλου, εξωτερική γεννήτρια και διάφορα άλλα υποσυστήματα.

 

 

 

Ετικέτες: , , , , , , ,

Κατηγορίες: Ένοπλες Δυνάμεις

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: