Τουρκία – Ρωσία: Επιστροφή στις καλές εποχές και S-400

 

 

 

Επιστρέφουν στις καλές εποχές οι σχέσεις της Ρωσίας με την Τουρκία, οι οποίες είχαν διαρραγεί μετά την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους επάνω από την Συρία το 2015.

Εχθές, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ταγίπ Ερντογάν, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, δήλωσε: «Ρωτήσατε πότε θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για άρση των περιορισμών που λήφθηκαν πριν από καιρό. Μπορούμε να μιλήσουμε για αυτό σήμερα! Επιστρέφουμε σε κανονική σχέση συνεργασίας.».

Εξαίρεση στη λίστα των κυρώσεων αποτελεί μόνο η εισαγωγή τουρκικών τομάτων και η βίζα σε Τούρκους υπηκόους.

Σε συνέχεια της αναθεωρημένης σχέσης και στο πλαίσιο, μεταξύ άλλων, της στρατιωτικής συνεργασίας, οι δύο άντρες συζήτησαν την προμήθεια εκ μέρους της Τουρκίας των αντιαεροπορικών συστημάτων Antey S-400.

Μέχρι στιγμής πάντως, δεν υπάρχει κάτι σαφές όσον αφορά την προμήθεια. Όπως είναι γνωστό, η Τουρκία επιθυμεί τη μεταφορά τεχνογνωσίας, οπότε η συμφωνία θα εξαρτηθεί από το εάν η Ρωσία ενδιαφέρεται να προσφέρει τεχνογνωσία στην τουρκική αμυντική βιομηχανία.

Αντίστοιχο ζήτημα είχε τεθεί και με την προμήθεια των κινεζικών αντιαεροπορικών συστημάτων, όμως τότε ασκήθηκαν μεγάλες πιέσεις, καθώς η ένταξη των κινεζικών συστημάτων στη «ΝΑΤΟϊκή» αεράμυνα της Τουρκίας, είχε το ρίσκο της πρόσβασης από τους Κινέζους στους κωδικούς των Δυτικών αντιαεροπορικών συστημάτων.

Τέτοια εμπόδια υπάρχουν και στην περίπτωση προσπάθειας ένταξης των ρωσικών οπλικών συστημάτων, παρά το ότι η Τουρκική Κυβέρνηση έχει αναφέρει ότι δεν θέλει να τα διασυνδέσει με τα υπόλοιπα συστήματα.. Πάντως, δεν αποκλείεται να ασκηθούν νέες πιέσεις στην Τουρκία σε περίπτωση που η απόφαση προμήθειας των S-400 φτάσει σε προχωρημένο στάδιο.

 

 

 

Ετικέτες: , , , , , , , ,

Κατηγορίες: Αμυντική Βιομηχανία

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: