ΓΕΣ: Αίτημα στις ΗΠΑ για επιπλέον Chinook

 

 

(Φωτ.: ΓΕΣ)

 

 

Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ προωθεί κανονικά το αίτημα της Ελλάδας για την προμήθεια επιπλέον μεταφορικών ελικοπτέρων Boeing CH-47D Chinook.

Το Γενικό Επιτελείο Στρατού αιτήθηκε την παραλαβή πέντε ελικοπτέρων, επτά προειδοποιητών επερχόμενων πυραύλων (Common Missile Warning Systems) και 12 κινητήρων T55-GA-714A.

Επιπλέον, το πακέτο θα περιλαμβάνει τον απαραίτητο εξοπλισμό αποστολής, συστήματα τηλεπικοινωνιών και ναυτιλίας, υλικά υποστήριξης εδάφους, εργαλεία, ανταλλακτικά, εγχειρίδια, τεχνική υποστήριξη, εκπαίδευση και λοιπά υλικά.

Τα ελικόπτερα θα προέρχονται από τα αποθέματα του Αμερικανικού Στρατού. Η επιλογή τους είχε γίνει παλαιότερα και το αίτημα προμήθειας κατατέθηκε πρόσφατα, λόγω του ότι εξαρτώταν από τη διαθεσιμότητα κονδυλίων.

Ο προγραμματισμός για την αναβάθμιση του στόλου των βαρέων μεταφορικών Chinook είχε ξεκινήσει από το 2013, σε μια προσπάθεια να διατηρηθούν οι ικανότητες αερομεταφοράς του ΕΣ, βάσει των σχεδιασμών και δεδομένης της παλαιότητας των UH-1.

Ταυτόχρονα θα ενισχυθεί το 4ο ΤΕΑΣ στην Αλεξάνδρεια της Ημαθίας, το οποίο θα μπορεί να εξυπηρετήσει καλύτερα τις ανάγκες της 71ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας στη Νέα Σάντα του Κιλκίς.

Σε σύντομο χρονικό διάστημα η Αεροπορία Στρατού θα διαθέτει δύναμη 30 Chinook σε διαφορετικές εκδόσεις. Πιο συγκεκριμένα, θα διαθέτει 9 CH-47DG, 6 CH-47SD και 15 CH-47D.

Μένει να δούμε αν θα υπάρξουν επιπλέον κινήσεις για την πληρέστερη κάλυψη των αναγκών αερομεταφοράς και της 5ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας στην Κρήτη.

 

 

 

 

Ετικέτες: , , , , ,

Κατηγορίες: Ένοπλες Δυνάμεις

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: