Τραμπ – B. Κορέα: Τρέλα μέσα στην τρέλα…

 

 

 

Η Βόρεια Κορέα για μια ακόμα φορά αποφάσισε να προκαλέσει αστάθεια όχι μόνο στην Ασία αλλά και στις ηπειρωτικές ΗΠΑ. Ο Κιμ Γιονγκ Ουν εξωτερίκευσε τις σκέψεις του παρουσιάζοντας βίντεο όπου οι βαλλιστικοί πύραυλοι, με τους οποίους εκτελεί συνεχώς δοκιμές, καταστρέφουν στόχους στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Θα τηρήσουμε επιφυλάξεις για τους πραγματικούς στόχους της Βορείου Κορέας, την στιγμή που το καθεστώς ελέγχεται από την Κίνα. Ακόμα και στην περίπτωση που ο Κιμ Γιονγκ Ουν είναι αυτή τη φορά εκτός πλήρους ελέγχου, η Κίνα αλλά και η Ρωσία θα είχαν περισσότερα να χάσουν, καθώς αυτό θα τις άφηνε πολιτικά εκτεθειμένη έναντι των ΗΠΑ, ως αδυνατούσες να παρέχουν Αξιόπιστη Αποτροπή για λογαριασμό της συμμάχου τους.

Άλλωστε οι πιο σημαντικοί σύμμαχοι της Βόρειας Κορέας είναι η Κίνα και η Ρωσία. Γι’ αυτό και η Βόρεια Κορέα αποδείχθηκε στο παρελθόν ότι είναι μία «χρήσιμη» χώρα στη δημιουργία τεχνητών εντάσεων και εκφοβισμού των ανταγωνιστών της Κίνας. Να υπενθυμίσουμε ότι τόσο η Ρωσία όσο και η Κίνα έχουν αντιταχθεί στον πυρηνικό αφοπλισμό της Βορείου Κορέας, ενώ έχουν πολλάκις παραβιάσει τις αποφάσεις του ΟΗΕ για επιβολή κυρώσεων.

Επίσημα στοιχεία της Κινεζικής Κυβέρνησης για την οικονομία της έχει δείξει ότι το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, το εμπόριο με την Βόρεια Κορέα αυξήθηκε άνω του 37% σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2016. Η δε Ρωσία, πριν από λίγο καιρό διαπραγματεύθηκε την υποδοχή Βορειοκορεατών εργατών για τις ρωσικές επιχειρήσεις και βιομηχανίες, κυρίως στα ανατολικά της χώρας και στην Σιβηρία.

Την ίδια στιγμή, Κίνα και Ρωσία έστειλαν τα δικά τους πολιτικά μηνύματα. Η πρώτη ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να αποστείλει 150.000 στρατιώτες και αεροσκάφη στα σύνορα με την Βόρεια Κορέα και ταυτόχρονα εκτέλεσε ασκήσεις με πραγματικά πυρά. Η δε Ρωσία μετακίνησε κάποιο μικρό αριθμό στρατιωτικών στην ίδια περιοχή.

Με την αμερικανική ηγεσία να απαντάει στις προκλήσεις της Βόρειας Κορέας, η Κίνα και η Ρωσία συνέκλιναν στο γεγονός ότι οι ΗΠΑ δεν θα πρέπει να αφεθούν να κλιμακώσουν την ένταση και να χρησιμοποιήσουν την στρατιωτικής τους ισχύ.

Αυτό στο οποίο πιστεύουν η Ρωσία και η Κίνα είναι η διατήρηση δυνατοτήτων επικοινωνίας με το καθεστώς της Πγιονγκ Γιανγκ. Αμφότερες θεωρούν ότι ναι μεν πρέπει να επιβληθούν κυρώσεις, αλλά αυτές θα πρέπει να είναι εστιασμένες σε συγκεκριμένους τομείς της οικονομίας και όχι στο σύνολό της, δημιουργώντας την αίσθηση του αποκλεισμού. Δηλαδή, όπως κάνουν οι ΗΠΑ.

 

 

Στη συγκεκριμένη «κρίση» έχουν αλλάξει κάποια πράγματα. Στις ΗΠΑ βρίσκεται στην εξουσία η κυβέρνηση των Ρεπουμπλικάνων του Ντόναλντ Τραμπ, που έχει αποδείξει ότι δεν ενδιαφέρεται να συνδιαλλαγεί με τέτοιες χώρες και θεωρεί την χρήση στρατιωτικής βίας ως ένα εργαλείο ψηλά στις επιλογές της με τέτοιες χώρες.

Παρ’ όλ’ αυτά, την Τετάρτη διευκρινίστηκε από τον Λευκό Οίκο ότι το ζήτημα της Βόρειας Κορέας είναι ζήτημα ύψιστης εθνικής ασφάλειας και πως στην παρούσα φάση θα εξαντληθούν όλα τα διπλωματικά μέσα για την ειρηνική αποπυρηνικοποίησή της. Ουσιαστικά οι Ρεπουμπλικάνοι επανήλθαν στην γραμμή της πολιτικής των Δημοκρατικών και του Μπαράκ Ομπάμα.

Ταυτόχρονα, δεν παρέλειψαν να δηλώσουν ετοιμότητα να αμυνθούν σε περίπτωση που χρειαστεί και πως η εξαπόλυση επιθέσεων παραμένει ως επιλογή.

Αυτός είναι και ο λόγος που στην προκειμένη περίπτωση υπήρξε σαφώς μεγαλύτερη αποστολή δυνάμεων. Αν και είναι ικανές να εξαπολύσουν πυρά κατά συγκεκριμένων στόχων στη Βορειοκορεατική επικράτεια, εντούτοις σε καμία περίπτωση δεν θεωρούνται επαρκής για την αντιμετώπιση της κλιμάκωσης που θα ακολουθούσε. Η παρουσία τους, όμως, είναι μέρος της «διπλωματίας» ισχύος που έχουμε δει αρκετές φορές στην ιστοριογραφία των Διεθνών Σχέσεων.

Τα μηνύματα δεν έχουν αποδέκτες μόνο την Βόρεια Κορέα, αλλά και την Κίνα, καθώς οι ΗΠΑ εκμεταλλεύτηκαν την περίπτωση και δηλώνουν την παρουσία τους σε μία ακόμα κρίσιμη περιοχή, όπου το Πεκίνο προβαίνει συχνά σε προκλήσεις. Αυτήν της Θάλασσας των Φιλιππίνων.

Στο δε πλαίσιο της προώθησης του διαλόγου, η Αμερικανική Κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι τάσσεται υπέρ της επιβολής σκληρότερων κυρώσεων, οι οποίες θα στρέφονται όχι μόνο κατά της Βόρειας Κορέας, αλλά και όσων συνεργάζονται. Μια τέτοια περίπτωση είναι οι κινεζικές τράπεζες που διακινούν βορειοκορεατικά κεφάλαια.

Σε αυτήν την κρίση πάντως, η Κίνα έχασε σε ένα σημείο. Αυτό της απόφασης ανάπτυξης από τις ΗΠΑ του αντιπυραυλικού συστήματος THAAD στη Νότια Κορέα. Ας έχουμε υπόψη μας τις αντιδράσεις της Κίνας σε κάθε περίπτωση που η Ταϊβάν ήθελε να αγοράσει κάποιο αμερικανικό οπλικό σύστημα.

Η αμερικανική απάντηση στις κινεζικές αντιδράσεις ήρθε από τον Διοικητή των Αμερικανικών Δυνάμεων Ειρηνικού, Ναύαρχο Χάρρυ Χάρρις, που πρότεινε στο Πεκίνο να εστιάσει την επιρροή του στην Βόρεια Κορέα, αντί να ανησυχεί για ένα καθαρό αμυντικό σύστημα.

Κι ενώ από τη μία πλευρά υπάρχει ο «παρανοϊκός» Κιμ Γιονγκ Ουν, από την άλλη πλευρά του Ειρηνικού υπάρχει ο Ντόναλτν Τραμπ. Μία δήλωσή του ήταν αρκετή για να προκαλέσει τεράστια αναστάτωση στις ασιατικές αγορές.

Άγνωστο το εάν ο Αμερικανός Πρόεδρος αντιλαμβάνεται την ουσία και την επιρροή των όσων αναφέρει, δήλωσε ότι θέλει η Νότια Κορέα να πληρώσει ένα δισεκατομμύριο Δολλάρια για την ανάπτυξη των ναυτικών δυνάμεων και του THAAD στην περιοχή!

Αυτό αμέσως προκάλεσε αντιδράσεις και δηλώσεις από σημαίνοντα στελέχη της νοτιοκορεατικής βιομηχανίας, που θεώρησαν ότι με αυτόν τον τρόπο τίθεται εν αμφιβόλω η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου. Αυτομάτως η μετοχή της Hyundai Motor έπεσε κατά 2,4%, όπως και η ισοτιμία του γουόν.

Ας ελπίσουμε να πρυτανεύσει η λογική τόσο στην ηγεσία της Βορείου Κορέας όσο και των ΗΠΑ.

 

 

 

 

Ετικέτες: , , , , , , , , , , , , , , , ,

Κατηγορίες: Διεθνείς Σχέσεις & Διεθνής Οικονομία

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: