Τουρκία – Αφρική: Έμφαση στην αγροτική πολιτική

 

 

 

Ενώ στην Ελλάδα κάθε χρόνο οι αγρότες οργανώνουν μπλόκα «κόβοντας» τη χώρα στα δύο ή και περισσότερα μέρη, με την εκάστοτε Ελληνική Κυβέρνηση να μην ξέρει τι να κάνει ελλείψη τεχνογνωσίας και οράματος, η Τουρκία παίρνει ένα άλλο δρόμο.

Εχθές, υπογράφηκε στην Αττάλεια, η συνεργασία της Τουρκίας με έξι Αφρικανικές χώρες – την Γκάμπια, τη Ρουάντα, το Τζιμπουτί, την Ακτή Ελεφαντοστού, το Κονγκό και τη Γουινέα – συμφωνία συνεργασίας στον αγροτικό τομέα. Η υπογραφές τέθηκαν στο πλαίσιο της 1ης Συνάντησης Υπουργών Γεωργίας και 1ου Αγροεπιχειρηματικού Φόρουμ, στο οποίο συμμετείχαν 300 σύνεδροι από 54 χώρες.

Πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Τουρκία, έχουν κατανοήσει τη σημασία της Αφρικής στις διεθνείς εμπορικές σχέσεις. Η γειτονική μας ήπειρος είναι συνήθως αντικείμενο αρνητικών ειδήσεων, αλλά στην πραγματικότητα υπάρχουν πολλές ευκαιρίες σε όλους τους τομείς της οικονομίας.

Όπως ανέφερε ο Τούρκος Υπουργός Γεωργίας, Φαρούκ Τσελίκ, το εμπόριο της χώρας του με τις Αφρικανικές χώρες αυξήθηκε τα «τελευταία χρόνια» (δεν αναφέρθηκε σε συγκεκριμένη περίοδο) από τα 5 στα 18 δισ. Δολλάρια και στην γεωργία από 418 εκ. Δολ. στα 2,5 δισ. Δολ.

Η Αφρική διαθέτει τεράστιες εκτάσεις που είναι εξαιρετικής ποιότητας, αλλά παραμένουν ανεκμετάλλευτες λόγω χρόνιων προβλημάτων.

Κάπου μεταξύ όλων αυτών η Ελλάδα προτιμά να εισάγει τουρκικά γεωργικά προϊόντα. Σε μια διαφορετική περίπτωση, η πολιτική ηγεσία που έχει ελλιπή τεχνογνωσία και όραμα, οι συνεταιρισμοί που αντί να γίνουν εργαλεία οικονομικής διπλωματίας ήταν κομματικοί μηχανισμοί (με κάποιες φωτεινές εξαιρέσεις), το ΥΠΕΞ που θα μπορούσε να μη θεωρεί τις χώρες αυτές δυσμενείς μεταθέσεις, θα μπορούσαν να είχαν οραματιστεί… την παροχή τεχνογνωσίας, την στήριξη των ελληνικών επιχειρήσεων που θέλουν να δραστηριοποιηθούν εκεί, την εισαγωγή των προϊόντων από εκεί με βάση Κοινοτικές προδιαγραφές, την ενίσχυση της πολιτικής συνεργασίας με χώρες στις οποίες υπάρχει έντονο ελληνικό κι αργότερα Χριστιανικό στοιχείο από την αρχαιότητα (η Αιθιοπία είχε μέχρι τον 9ο αιώνα επίσημη γλώσσα και την Ελληνική) και πολλά άλλα.

Λόγω της οικονομικής κρίσης αρκετοί Έλληνες που κατάγονταν από τις χώρες αυτές επέστρεψαν, ενώ κάποιοι άλλοι πήραν την απόφαση να αναπτύξουν τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες στις χώρες των ευκαιριών. Ελπίζουμε κι άλλοι να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους.

Αυτό που θα πρέπει να κατανοήσει η πολιτική ηγεσία είναι ότι στην Αφρική υπάρχουν πράγματι ευκαιρίες. Σίγουρα υπάρχουν ρίσκα, αλλά σε αυτές τις περιπτώσεις είναι που απαιτείται η στήριξη του κράτους. Το βασικό είναι να υπάρξει ξεκάθαρη πολιτική χάραξη. Καλή… η Βενεζουέλα για τα «πολιτικά διαπιστευτήρια» της κυβέρνησης, αλλά υπάρχει η Αφρική που είναι κοντά μας και κανένας Έλληνας πολιτικός δεν επισκέπτεται.

 

 

 

Ετικέτες: , , , , , , , , , ,

Κατηγορίες: Εξωτερική Πολιτική & Ασφάλεια

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: