ΗΠΑ: Πολιτικό ράπισμα στην Τουρκία

 

(Φωτ.: US CENTCOM)

 

 

Προβληματικός «εταίρος» έχει γίνει η Τουρκία για την πολιτική των ΗΠΑ, αλλά και της Ρωσίας, στην Συρία. Ευρισκόμενοι σε μια περίοδο υψηλής έντασης στις σχέσεις των δύο πρώτων, η συγκέντρωση τουρκικών στρατευμάτων για νέα εισβολή στην Συρία δείχνει την παράνοια στην οποία περιέρχεται η τουρκική εξωτερική πολιτική στο κουρδικό ζήτημα.

Ενώ οι Κούρδοι αποτελούν για όλες τις πλευρές τον μόνο αξιόπιστο σύμμαχο, η Τουρκία βρίσκεται συνεχώς αντιμέτωπη με τις επιθέσεις τους και την ανάγκη να απαντήσει με στρατιωτικά μέσα. Οι τουρκικές προσβολές των τελευταίων ημερών είχαν ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους Κούρδοι μαχητές, οι οποίοι είναι αναγκαίοι για τις επιχειρήσεις που διεξάγουν οι Αμερικανικές δυνάμεις.

Κούρδοι αξιωματούχοι εξέφρασαν την αγανάκτησή τους για την τουρκική δράση, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να ζητούν να υπάρξει αποφασιστική αντιμετώπιση του ζητήματος από τις ΗΠΑ. Σε διαφορετική περίπτωση απείλησαν ότι θα αποσύρουν όλες τους τις δυνάμεις από την πολιορκία της Ράκκα, της «πρωτεύουσας» του Ισλαμικού Κράτους.

Ο Τούρκος Πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, σε μια προσπάθεια να εκμεταλλευτεί την κατάσταση, πρότεινε στις ΗΠΑ να αναλάβουν από κοινού την εκκαθάριση της Ράκκα από τους τζιχαντιστές. Όμως, η απάντηση στην επικείμενη εισβολή του Τουρκικού Στρατού και των φίλια προσκείμενων σε αυτήν παραστρατιωτικών-αντικαθεστωτικών της Συρίας, ήρθε με ξεκάθαρα στρατιωτικά μέσα.

Δυνάμεις Αμερικανών Ranger με οχήματα Stryker επί των οποίοων κυμάτιζαν οι αμερικανικές σημαίες (ώστε να είναι ορατές από απόσταση) και μονάδες του YPG, στάλθηκαν στην ευρύτερη περιοχή της πόλης Μάνμπιτζ για να μην επιτρέψουν στους Τούρκους να εισβάλουν και να πλήξουν τους Κούρδους μαχητές.

Επιπλέον, όπως ανέφερε Εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου, ο Πλοίαρχος Τζεφ Ντέιβις, Αμερικανικές δυνάμεις υπάρχουν σε όλη την γραμμή των συνόρων μεταξύ Τουρκίας και Συρίας, όπου και επιχειρούν το τελευταίο διάστημα.

Η απόφαση των ΗΠΑ να μπουν στη μέση των δύο πλευρών για να διαφυλάξουν την ουσία των επιχειρήσεων – την εκδίωξη του ΙΚ – ενώ πριν λίγο καιρό επέτρεψαν την επιχείρηση «Ασπίδα του Ευφράτη», δείχνει ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ τους θα συνεχιστούν και οι όποιες αποφάσεις θα λαμβάνονται σε συνάρτηση με την τακτική κατάσταση. Σίγουρα, όμως, η κουρδική πλευρά βγαίνει ενισχυμένη εδραιώνοντας περαιτέρω την ισχύ της.

 

 

 

Ετικέτες: , , , , , , , , , ,

Κατηγορίες: Διεθνείς Σχέσεις & Διεθνής Οικονομία

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: