Στο χάος κατρακυλούν τα Σκόπια το τελευταίο διάστημα, με αποκορύφωμα τη χθεσινή ημέρα, όταν διαδηλωτές εισέβαλαν στο κοινοβούλιο της χώρας και προπηλάκισαν βουλευτές, συμπεριλαμβανομένου του ηγέτη των Σοσιαλδημοκρατών, Ζόραν Ζάεφ.
Αιτία ήταν ότι το κόμμα του τελευταίου συμφώνησε στην εκλογή του Αλβανού Ταλάτ Τζαφέρι, στη θέση του Εκπροσώπου Τύπου του Κοινοβουλίου. Ο Τ. Τζαφέρι συνένωσε όλα τα Αλβανικά κόμματα των Σκοπίων και ηγείται αυτών προκειμένου να εκλεγεί στην εξουσία. Την περίοδο Φεβρουαρίου 2013 – Ιουνίου 2014 διετέλεσε Υπουργός Άμυνας.
Οι διαδηλωτές προκάλεσαν σημαντικά τραύματα στους βουλευτές, με τους τελευταίους να φαίνονται αιμόφυρτοι κατά τη διάρκεια της ζωντανής μετάδοσης στα τοπικά κανάλια. Οι τραυματίες, διαδηλωτές και αστυνομικοί, ανέρχονται σε περίπου 80.
Ο Πρόεδρος της χώρας, Γκεόργκι Ιβάνωφ, δεν ενέκρινε την τοποθέτηση του Τ. Τζαφέρι στη θέση του Εκπροσώπου γιατί είναι απειλή για την ανεξαρτησία της χώρας. Στη συνέχεια κάλεσε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς σε συνάντηση, προκειμένου να μειώσει την ένταση.
Η χώρα βρίσκεται στο χειρότερό της σημείο από το 2001, καθώς το 2015 το VMRO του Νίκολα Γκρούεφσκι έπεσε από την εξουσία λόγω σκανδάλου υποκλοπών. Στη συνέχεια, όμως, αν και κέρδισε τις εκλογές του 2016, δεν κατάφερε να σχηματίσει κυβέρνηση.
Στη συνέχεια, την εντολή έλαβε ο σοσιαλδημοκράτης Ζόραν Ζάεφ που αποφάσισε να συνεργαστεί με τους Αλβανούς των Σκοπίων για να έχει αυτοδυναμία. Ωστόσο, ο Σκοπιανός Πρόεδρος δεν του έδωσε την έγκριση για σχηματισμό κυβέρνησης, λόγω του φόβου και της δυσπιστίας που υπάρχει προς τους Αλβανούς που αποτελούν το 30% του πληθυσμού. Έτσι, η εκλογή του Αλβανού Τ. Τζαφέρι στη θέση του Εκπροσώπου του Κοινοβουλίου, ήταν η αιτία που ξεχείλισε την οργή των διαδηλωτών, που βρίσκονται στους δρόμους τους τελευταίους δύο μήνες, λόγω της πολιτικής αστάθειας που υπάρχει στη χώρα.
Το θέμα τέθηκε στα «ψιλά» της Άτυπης Συνάντησης των ΥΠΕΞ της ΕΕ στην Μάλτα. Στις δηλώσεις του στα ΜΜΕ ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, δήλωσε: «Για τα Σκόπια δεν έχει γίνει, μέχρι στιγμής, συζήτηση. Μόνο η κα Φεντερίκα Μογκερίνι παρατήρησε τη σοβαρότητα του θέματος και εγώ έκανα ένα σχόλιο, επισημαίνοντας ότι επιβεβαιώνεται αυτό που τους είχα πει πριν από δυόμισι χρόνια, δηλαδή ότι χρειάζεται να υπάρχει μια κουλτούρα συνεννόησης και συμβιβασμών, προκειμένου να λυθούν τα προβλήματα στο εσωτερικό αυτής της χώρας. Επίσης, είπα ότι αυτό το προσόν λείπει και από την Τουρκία και επειδή πάρα πολλοί συζητάνε για τα εσωτερικά της γειτονικής χώρας και τις εξελίξεις μετά από το δημοψήφισμα, τους υπενθύμισα ότι η Τουρκία έχει μια συγκεκριμένη εξωτερική πολιτική, επί της οποίας πρέπει να επιδεικνύουν αλληλεγγύη σε εμάς.»
Επισήμως, η ανακοίνωση του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών είναι: «Με λύπη και ανησυχία διαπιστώνουμε ότι η πΓΔΜ διολισθαίνει σε βαθιά πολιτική κρίση. Κρίση που για να αντιμετωπιστεί χρειάζεται οι εμπλεκόμενες πλευρές να επιδείξουν σεβασμό στις αρχές της δημοκρατίας, της νομιμότητας και του κράτους δικαίου. Σεβασμό -όπως ζητούμε εδώ και χρόνια- στην κουλτούρα του συμβιβασμού και της συναίνεσης. Χωρίς αυτές τις αρχές δημιουργούνται αδιέξοδα και εκρηκτικές καταστάσεις.
Η Ελλάδα που διαχρονικά και σταθερά υποστηρίζει την αρχή της μη παρέμβασης στα εσωτερικά γειτονικών χωρών, είναι διατεθειμένη όποτε της ζητηθεί να συμβάλει στην αποκλιμάκωση της κρίσης στη βάση των αρχών του διεθνούς δικαίου και του σεβασμού της ανεξαρτησίας, της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας της πΓΔΜ.»