Ενισχυμένες φρεγάτες επιθυμεί το Αμερικανικό Ναυτικό

 

(Φωτ.: Αμερικανικό Ναυτικό)

 

 

Αναθεωρεί ορισμένες από τις προδιαγραφές των μελλοντικών του φρεγατών το Αμερικανικό Ναυτικό, με σκοπό να τις καταστήσει ικανές στον τομέα της τοπικής αεράμυνας και συμπληρωματικά των δυνατοτήτων στους τομείς του πολέμου επιφανείας, του ηλεκτρονικού και του ανθυποβρυχιακού.

Υπενθυμίζεται ότι το Αμερικανικό Ναυτικό επιθυμεί να δημιουργήσει μια νέα κλάση σκαφών, τα οποία δεν θα είχαν τις αδυναμίες των LCS, αφού θα διέθεταν καλύτερο εξοπλισμό και καλύτερη επιβιωσιμότητα. Αν και αρχικά δεν υπήρχε ενδιαφέρον στο σχέδιο των LCS, τελικά αποφασίστηκε να χαλαρώσουν οι περιορισμοί και να γίνει αποδεκτό ένα σχέδιο το οποίο θα βασίζεται στα τελευταία.

Η Ειδική Ομάδα Αξιολόγησης Φρεγάτας Ναυτικού εξετάζει όλα τα πιθανά σενάρια, ενόψει μάλιστα και της αναμενόμενης ακροαματικής διαδικασίας στο Κονγκρέσσο και της ενημέρωσης στην ηγεσία του Πενταγώνου, μέσα στον επόμενο μήνα, όπως αναφέρει και σε δημοσίευμά του το DefenseNews.

Ένα από τα σημεία τα οποία εξετάζονται ενδελεχώς είναι η σχεδίαση καθαυτή, καθώς μελετάται η διαμόρφωση κενών θωράκισης. Πρόκειται για μια ιδέα που διαχωρίζει κρίσιμους τομείς (όπως για παράδειγμα του μηχανοστασίου και των χώρων του κάθε άξονα) σε υποτμήματα με θωράκιση, ώστε ακόμα κι αν βληθεί το ένα, το άλλο να μπορεί να παραμείνει λειτουργικό.

Στις νέες φρεγάτες μελετάται η ολοκλήρωση διαφόρων οπλικών συστημάτων. Μεταξύ αυτών είναι η ενισχυμένη παρουσία αντιαεροπορικών πυραύλων (εικάζεται αν και με μικρές πιθανότητες μέχρι και η οικογένεια πυραύλων Raytheon Standard), πυραύλων επιφανείας-επιφανείας μακρού βεληνεκούς (επιλογή μεταξύ των Lockheed Martin LRASM, Boeing Harpoon, Kongsberg-Raytheon NSM), Tomahawk (αν και δύσκολο λόγω του μεγέθους τους), πιθανόν όπλων λέιζερ, πυροβόλα των 30 χλστ., πυραύλους μικρού βεληνεκούς όπως είναι οι Hellfire και λοιπά ηλεκτρονικά συστήματα.

Όλα τα παραπάνω, όμως, εξαρτώνται από το σχέδιο και το μέγεθος που θα έχουν τα νέα σκάφη, προκειμένου να είναι σε θέση να φιλοξενήσουν τα περισσότερα από τα προαναφερθέντα όπλα. Στο σημείο αυτό να τονίσουμε και τη φιλοσοφία του Αμερικανικού Ναυτικού που ονομάζεται «διαμοιραζόμενη φονικότητα» (distributed lethality). Έχοντας συμπεράνει ότι είναι δύσκολο να διαθέτει μεγάλο αριθμό μονάδων, αποφασίστηκε όλα τα πλοία, συμπεριλαμβανομένων των αποβατικών) να διαθέτουν όπλα που κάποτε συναντούσαμε μόνο στις μονάδες κρούσης. Έτσι προωθείται η εγκατάσταση πυραύλων (π.χ. Harpoon) ακόμα και σε αποβατικές μονάδες του στόλου, για να μπορούν να λειτουργούν σχετικά πιο ανεξάρτητα και με μεγαλύτερη ασφάλεια σε ένα περιβάλλον κορεσμένο από απειλές.

Η ηγεσία του Αμερικανικού Ναυτικού επιθυμεί να υπογράψει το συμβόλαιο για την προμήθεια του νέου πλοίου το 2020, έπειτα από τη διεξαγωγή ανοιχτού διαγωνισμού. Ο χρόνος κάθε άλλο παρά αρκετός είναι, οπότε δεν θα αποκλείαμε κάποια καθυστέρηση. Από την άλλη ο χρονικός περιορισμός θα οδηγήσει σε «σίγουρες» σχεδιαστικές λύσεις, που είναι ήδη σε υπηρεσία.

Έτσι, το Αμερικανικό Ναυτικό θα αποκτήσει αρκετά σύντομα τη νέα γενιά των φρεγατών FFG 7 κλάσης O. H. Perry, καλύπτοντας το κενό που δημιουργήθηκε τόσο με την απόσυρσή τους έπειτα από 35 χρόνια υπηρεσία, όσο και με τη ελλείψεις των LCS. Αυτό που θα αναμέναμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι το εάν θα υπάρξει και εξαγωγική έκδοση των φρεγατών αυτών και φυσικά με ποιο τίμημα.

 

 

 

Ετικέτες: , , , , , , , ,

Κατηγορίες: Αμυντική Βιομηχανία

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: