Rheinmetall: Ελιγμοί για να στηρίξει το τουρκικό Altay

 

 

 

Σε σύγκρουση με τα πολιτικά κόμματα έρχεται η Rheinmetall, με αφορμή την πρόθεσή της να δημιουργήσει εργοστάσιο στην Τουρκία σε συνεργασία με κοινοπρακτικό σχήμα εγχώριων εταιρειών, στο πλαίσιο του προγράμματος κατασκεύης του άρματος Altay, όπως δημοσιεύει σε άρθρο της η γερμανική εφημερίδα Zeit.

Η Rheinmetall έχει εμπλακεί σε μια σειρά προγραμμάτων με τις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις, ενώ υπήρχε (μέχρι την ανακοίνωση των κυρώσεων) και κατά πάσα πιθανότητα εμπλοκή της στο πρόσφατα ανακοινωθέν πρόγραμμα αναβάθμισης των τουρκικών αρμάτων.

Επιπλέον, το 2015 η γερμανική εταιρεία υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με την τουρκική ΜΚΕΚ, το οποίο προέβλεπε τη δημιουργία κοινοπραξίας που στόχος της θα είναι η ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων στον τομέα των οπλικών συστημάτων και των πυρομαχικών. Στο ίδιο στρατηγικό πλαίσιο, η Rheinmetall διαθέτει την 100% ιδιοκτησίας θυγατρική στην Τουρκία, την Rheinmetal Defense Turkey και μετοχές στην Rheinmetall BMC Sanayi ve Ticaret Savunma. Με την τελευταία σχεδιάζεται η συνεργασία στο πρόγραμμα του Altay.

Με την απόφαση για πάγωμα της συνεργασίας, η Γερμανική Κυβέρνηση δημιουργεί σοβαρούς τριγμούς όχι μόνο στα τουρκικά εξοπλιστικά προγράμματα, αλλά και στη δυνατότητα των γερμανικών εταιρειών να επιτυγχάνουν πωλήσεις. Σωστά; Όχι ακριβώς.

Ζήτημα κυρώσεων είχε τεθεί από την Γερμανική Κυβέρνηση για την Σαουδική Αραβία και άλλες αραβικές χώρες, λόγω της εμπλοκής τους στην Υεμένη. Ωστόσο, η γερμανική ηθικοπλαστική ρητορική παρακάμφθηκε καθώς πουλήθηκαν βόμβες σε αραβική χώρα μέσω της θυγατρικής της Rheinmetall στην Ιταλία (RWM Italia), όπως αναφέρει η Zeit. Εύκολη υπόθεση, καθώς οι συναλλαγές ξένων θυγατρικών δεν καλύπτονται πλήρως από τη γερμανική νομοθεσία.

Άλλη μία περίπτωση είναι της νοτιοαφρικανικής (γερμανική ιδιοκτησίας) Rheinmetall Denel Munitions, η οποία συνεργάζεται με την Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για την κατασκευή γραμμής παραγωγής πυρομαχικών στις χώρες αυτές.

Όλες αυτές οι παρακαμπτήριες τακτικές της εταιρείας αλλά και της Γερμανικής Κυβέρνησης έχουν δημιουργήσει έντονες προστριβές με τα υπόλοιπα κόμματα. Η κυβέρνηση κλήθηκε να δώσει απαντήσεις στην επερώτηση που κατέθεσε η βουλευτής των Πρασίνων, Ανιέσκα Μπρύγκερ.

Η απάντηση ανέφερε ότι κανένα ομοσπονδιακό υπουργείο δεν έκανε συζητήσεις με την εταιρεία ούτε ενέκρινε άδειες εξαγωγής σχετικά με τη συμμετοχή της Rheinmetall στην δημιουργία μονάδας κατασκευής αρμάτων στην Τουρκία. Μάλιστα, η κυβέρνηση τονίζει πως υπάρχει σχετική λίστα με ό,τι επιτρέπεται να εξαχθεί και πως ακόμα κι αν κάποιο από τα προϊόντα που υπάρχει στη λίστα πρόκειται να κατασκευαστεί μέσω κοινοπραξίας, τότε πάλι ισχύει το ίδιο νομικό πλαίσιο.

Οι Πράσινοι, ωστόσο, αντιδρούν καθώς όπως αποδείχθηκε, οι γερμανικές εταιρείες κατάφεραν να εκμεταλλευτούν τα κενά της νομοθεσίας ελέγχου εξαγωγών με συστηματικό τρόπο.

Η Rheinmetall από την πλευρά της δηλώνει πως σε καμία περίπτωση δεν έχει παραβιάσει τη γερμανική νομοθεσία. Η δημιουργία κοινοπραξιών ή εξαγορά εταιρειών που έχει σε ΝΑΤΟϊκές χώρες, δεν αποτελεί παράβαση της νομοθεσίας. Πάντως και σε αυτήν την περίπτωση, η γερμανική νομοθεσία υποτίθεται ότι προβλέπει εξαιρέσεις, γι’ αυτό και αποφασίστηκαν οι κυρώσεις στην Τουρκία.

 

 

Ετικέτες: , , ,

Κατηγορίες: Αμυντική Βιομηχανία

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: