Αναζήτηση λύσεων για τις αμυντικές βιομηχανίες…

 

(Φωτ.: Airbus)

 

 

Σε αναζήτηση λύσεων βρίσκεται η γαλλική αμυντική βιομηχανία αναφορικά με το μέλλον των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ) που δραστηριοποιούνται στον αεροδιαστημικό τομέα. Η λύση του να αφεθούν στην τύχη τους κάθε άλλο παρά αποδεκτή θεωρείται, καθώς οι μικρομεσαίες βιομηχανίες αποτελούν μέρος της εφοδιαστικής αλυσίδας μεγαλύτερων προγραμμάτων και ταυτόχρονα σημαντικό κομμάτι του τομέα που κατέχει υψηλό ποσοστό στο γαλλικό ΑΕΠ.

Αρμόδια οργάνωση είναι η GIFAS, η ένωση των αεροναυπηγικών, διαστημικών και αμυντικών εταιρειών, που ζήτησε από την Τράπεζα της Γαλλίας να διεξάγει μελέτη σχετικά με το μέλλον του αεροδιαστημικού τομέα και να προτείνει λύσεις.

Ο γαλλικός αεροναυπηγικός τομέας κατέγραψε το 2016 τζίρο της τάξης των 60,4 δισ. Ευρώ, εκ των οποίων τα 41,7 δισ. ήταν εξαγωγές. Η εικόνα αναμένεται να είναι καλή για το 2017 και τα επόμενα τέσσερα χρόνια καθώς υπάρχει λίστα παραγγελιών προς υλοποίηση.

Από τον τζίρο, ποσοστό 23-24% περίπου προέρχεται από τις αμυντικές δαπάνες, ενώ ο αεροναυπηγικός τομέας είναι ένας από τους άκρως σημαντικούς στυλοβάτες της γαλλικής οικονομίας.

Ωστόσο, τίποτα δεν είναι δεδομένο και όλα μπορούν να αλλάξουν εάν δεν ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα. Αν και η Airbus έχει καταγράψει σημαντικές επιτυχίες, η εικόνα στον τομέα των επιχειρηματικών αεροσκαφών και των ελικοπτέρων είναι λιγότερο «εντυπωσιακή».

Σύμφωνα και με τη μελέτη της Τράπεζας της Γαλλίας, το 20% με 25% των υπεργολάβων (δηλαδή των ΜΜΕ) έχουν ελλείμματα, με αποτέλεσμα να αυξάνεται το ρίσκο για τα μεγαλύτερα κατασκευαστικά προγράμματα.

Η Τράπεζα της Γαλλίας από την πλευρά της προτείνει ως λύση την ενοποίηση των εταιρειών του κλάδου, προκειμένου να δημιουργηθούν οικονομίες κλίμακας.

Από την άλλη, όμως, η GIFAS λειτουργώντας πιο «κρατικιστικά», ζήτησε να υπάρξει και αύξηση των αμυντικών δαπανών. Την ίδια στιγμή, τονίζει πως για να διατηρήσει τη δυναμική του ο κλάδος, θα πρέπει να γίνει ανταγωνιστικός στους τομείς της καινοτομίας (με έρευνα κι ανάπτυξη) και να μειωθούν κάποια κόστη. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι μεταξύ του 2010 και του 2015 υπήρξαν 40 νέοι φόροι για τις επιχειρήσεις!

Πέρα των προαναφερθέντων, η GIFAS προσπαθεί να δημιουργήσει το πλαίσιο λειτουργίας μεταξύ των κύριων βιομηχανιών και των υπεργολάβων, εντάσσοντας εταιρείες στον χώρο, επιβάλλοντας ένα ορθολογικό καθεστώς συνεργασίας.

Ένα ακόμα σημείο στο οποίο στοχεύει η ένωση είναι η διατήρηση της διπλής ιδιότητας των βιομηχανιών της. Δηλαδή, να συνεχίσουν να δραστηριοποιούνται τόσο στον στρατιωτικό όσο και στον πολιτικό τομέα. Αυτό επιφέρει κοινά οφέλη, τόσο στην παραγωγική διαδικασία και τα οικονομικά μεγέθη, όσο και στη διατήρηση καταρτισμένου προσωπικού.

Το τελευταίο έχει σχέση και με τα κονδύλια για έρευνα κι ανάπτυξη (Ε&Α) που δαπανά το ίδιο το κράτος. Ο πρόεδρος της GIFAS, Μαρουάν Λαχούντ, έχει δηλώσει σε γαλλικά Μέσα Ενημέρωσης πως θα πρέπει να δοθούν περισσότερα κονδύλια για Ε&Α, τόσο από τις πολιτικές υπηρεσίες (π.χ. Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας) όσο και τους στρατιωτικούς οργανισμούς.

Αυτό θα επιτρέψει στις επιχειρήσεις του χώρου να υλοποιήσουν με σταθερότητα ένα ακόμα βήμα, αυτό της δημιουργίας σύγχρονων υποδομών και χρήσης σύγχρονων συστημάτων και τεχνικών παραγωγής.

Εντούτοις, παραδέχεται ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις του κλάδου (με τζίρους έως 20 εκ. Ευρώ) είναι πολύ «μικρές» για να συνεχίσουν να επενδύουν σε νέα συστήματα παραγωγής, ώστε να επικρατήσουν και στις εξαγωγές. Μοναδική λύση για την επιβίωσή τους είναι η ενοποίησή τους προκειμένου να δημιουργήσουν οικονομίες κλίμακας και τζίρους που θα φτάνουν τα 100 εκ. Ευρώ.

Όλα αυτά είναι βήματα στρατηγικού σχεδιασμού που δεν είδαμε ποτέ στην Ελλάδα. Η απορία μας είναι εάν θα τα δούμε στο άμεσο μέλλον τόσο από τον κρατικό όσο και τον ιδιωτικό τομέα, καθώς η ενοποίηση για τη δημιουργία στιβαρών επιχειρήσεων απαιτεί επιχειρηματικό πνεύμα και όχι αντιλήψεις «οικογενειακών καταστημάτων».

 

(Φωτ.: Γαλλική Αεροπορία)

 

 

Ετικέτες: , , , , , , ,

Κατηγορίες: Αμυντική Βιομηχανία, Αμυντική Βιομηχανία

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: