ΕΚΤΑΚΤΟ: Πρόωρες εκλογές στην Βρετανία

 

 

Φωτ.: Βουλή των Αντιπροσώπων

 

Πριν από λίγο έγινε γνωστό ότι η Βρετανή Πρωθυπουργός Τερέζα Μέυ ανακοίνωσε την απόφασή της να διεξάγει πρόωρες εκλογές. Αν και αναμένεται η σχετική ψήφιση-έγκριση υπέρ αυτής της απόφασης από το Κοινοβούλιο, κάτι που θα γίνει αύριο Τετάρτη, οι εκλογές θα διεξαχθούν στις 8 Ιουνίου.

Το αναμενόμενο είναι να υπερψηφιστεί η απόφασή της, καθώς πριν από λίγη ώρα ο ηγέτης των Εργατικών, Τζέρεμυ Κόρμπιν, δήλωσε ότι θα ψηφίσουν υπέρ των πρόωρων εκλογών ώστε να δοθεί στον λαό η δυνατότητα να εκφραστεί ξεκάθαρα για το Brexit.

Από την πλευρά του το UKIP δήλωσε ότι και αυτό θα ψηφίσει υπέρ των εκλογών ώστε να ενισχυθεί η πορεία του Brexit.

Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις που διεξήχθησαν την περασμένη εβδομάδα, οι Συντηρητικοί προηγούνται με 20% έναντι των Εργατικών.

Αντίθετο δεν είναι ούτε το Σίτυ και ο γενικά ο χρηματοπιστωτικός τομέας, καθώς θεωρούν θετική την προσπάθεια να υπάρξει ισχυρή πολιτική εντολή για το Brexit.

Η απόφαση της Τερέζα Μέυ δείχνει ότι όντως επιθυμεί να ξεκαθαρίσει το πολιτικό τοπίο και να θέσει τους πάντες προ των ευθυνών τους. Σε αυτό εντάσσονται τόσο οι βουλευτές της και οι Εργατικοί, όσο και η κυβέρνηση της Σκωτίας ή της Βόρειας Ιρλανδίας.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωσή της ότι «η χώρα ενώνεται αλλά το όχι το Γουέστμινστερ» (δηλαδή, η κυβέρνηση).

Επίσης, η απόφασή της δείχνει ότι δεν θα υπάρξει πισωγύρισμα στο θέμα του Brexit, παρά τις κατά καιρούς σκληρές δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων. Χαρακτηριστική της Κοινοτικής αμηχανίας και αγκύλωσης είναι η «άστοχη», προ ολίγων λεπτών, δήλωση του Ντόναλντ Τουσκ ότι, η απόφαση για πρόωρες εκλογές δεν πρόκειται να επηρεάσει τις διαπραγματεύσεις για έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ…

Είναι δεδομένο πάντως ότι η απόφαση για πρόωρες εκλογές επηρεάζει σε κάποιο μικρό σχετικά βαθμό τις εκλογές στην Γαλλία και στην Γερμανία, καθώς θα ενισχυθούν τα αντιευρωπαϊκά κόμματα. Άρα, οι πρόωρες εκλογές είναι μήνυμα όχι μόνο για το εσωτερικό πολιτικό σύστημα της Βρετανίας, αλλά και για την ΕΕ. Μια ισχυρή πλειοψηφία μετά τις εκλογές θα ενισχύσει την Βρετανική Κυβέρνηση σε όλα τα μέτωπα. Αυτό γιατί ξεκαθαρίζεται η ότι η Βρετανία δεν πρόκειται να υποχωρήσει σε τυχόν πιέσεις από μια ΕΕ που έχει καταλήξει να είναι μια κλίκα γραφειοκρατών και χαμηλής ποιότητας πολιτικών. Γι’ αυτό άλλωστε η Βρετανική πολιτική ηγεσία έχει ξεκινήσει έναν αγώνα δρόμου διμερών επαφών, ώστε να μειωθούν οι κραδασμοί από το Brexit.

Οι στόχοι της απόφασης είναι ξεκάθαροι. Μένει να δούμε τι θα βγάλουν οι κάλπες.

 

 

Ετικέτες: , , , , , , , ,

Κατηγορίες: Διεθνείς Σχέσεις & Διεθνής Οικονομία

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: