ΗΠΑ: Απάντηση με 59 Tomahawk στην Συρία

 

 

 

Επίθεση στην Συρία εκτέλεσαν οι ΗΠΑ με την χρήση 59 πυραύλων Tomahawk, ως απάντηση στην επίθεση με χημικά όπλα στην πόλη Ίντλιμπ. Οι πύραυλοι έπληξαν το αεροδρόμιο Σαϋράτ στην επαρχία Χομς, καταστρέφοντας καταφύγια αεροσκαφών, τον πύργο ελέγχο, τους χώρους αποθήκευσης όπλων κτλ.

Η επιλογή του αεροδρομίου αυτού έγινε καθώς εικάζεται ότι από εκεί απογειώθηκαν τα συριακά μαχητικά που έριξαν τα χημικά. Πληροφορίες από οργανώσεις που βρίσκονται στην περιοχή αναφέρουν ότι τέσσερις στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους και δεκάδες τραυματίστηκαν.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι, «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Συρία χρησιμοποίησε απαγορευμένα χημικά όπλα, παραβιάζοντας τις υποχρεώσεις της όπως αυτές απορρέουν από τη σύμβαση για τα χημικά όπλα και αγνόησε τις προειδοποιήσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.»

Η Συριακή Κυβέρνηση από την πλευρά της αρνείται ότι εκτέλεσε την επίθεση με τα χημικά όπλα, ενώ η Ρωσία δηλώνει πως βλήμα πυροβολικού του Συριακού Στρατού έπληξε κτήριο στο οποίο οι αντικαθεστωτικοί κατασκεύαζαν χημικά όπλα.

Η αμερικανική επίθεση δημιουργεί αρκετά ερωτήματα για το μέλλον της εμπλοκής των ΗΠΑ στην Συρία. Θα είναι ο πρώτος πόλεμος του Ντόναλντ Τραμπ ή οι ΗΠΑ θα αποφύγουν περαιτέρω εμπλοκή; Δηλαδή, τα πλήγματα είναι μέρους ενός σχεδίου επίλυσης του εμφυλίου ή απλά μια άμεση απάντηση, ώστε να δοθεί «κάτι» στην κοινή γνώμη; Επίσης, πως θα επηρεάσει τις αμερικανορωσικές σχέσεις;

Όσον αφορά το τελευταίο, ο Υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλλερσον δήλωσε πως η Ρωσία ενημερώθηκε για τις επικείμενες προσβολές, χωρίς φυσικά να ζητηθεί η άδειά της. Εδώ τίθεται το ερώτημα του κατά πόσο ήταν ουσιαστικός ο βομβαρδισμός, αφού δεν αποκλείεται η Μόσχα να προειδοποίησε τις συριακές δυνάμεις.

 

 

 

Ετικέτες: , , , ,

Κατηγορίες: Ασφάλεια

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: