Μια νέα επιτυχής δοκιμή για το Gripen

 

 

(Φωτ.: Saab)

 

Μαχητικό Saab Gripen D της Σουηδικής Αεροπορίας εκτέλεσε με επιτυχία την πρώτη πτητική δοκιμή με βιοκαύσιμα. Το αεροσκάφος εκτέλεσε την πτήση στα τέλη Μαρτίου, με τον κινητήρα GKN RM12 να τροφοδοτείται 100% από βιοκαύσιμα. Μάλιστα, ο συγκεκριμένος κινητήρας μπορεί να λειτουργήσει και με τα δύο είδη καυσίμου, χωρίς να υπάρχει απαίτηση για τεχνικές αλλαγές.

Η GKN Aerospace, η Saab και η Σουηδική Υπηρεσία Προμηθειών απέδειξαν ότι είναι εφικτή η χρήση βιοκαυσίμων σε μαχητικά αεροσκάφη χωρίς να παρουσιάζεται υστέρηση στην απόδοση και τη λειτουργία του κινητήρα. Το καύσιμο που χρησιμοποιήθηκε ήταν το CHCJ-5 που παράγεται από λάδι ελαιοκράμβης. Όπως γίνεται κατανοητό, το κόστος αυτών των καυσίμων είναι σαφώς χαμηλότερο από την κηροζίνη που προέρχεται από το πετρέλαιο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα υψηλά κόστη λειτουργίας των μαχητικών.

Στο πρόγραμμα του νέου καυσίμου υπήρξε συνεργασία με το Αμερικανικό Ναυτικό και την Αεροπορία, καθώς στις ΗΠΑ διεξάγονται ήδη αντίστοιχες δοκιμές και υπάρχει σχετική εμπειρία σε θέματα τεχνικής και πιστοποίησης βιοκαυσίμων.

 

(Φωτ.: Saab)

 

 

Ετικέτες: , , , , , ,

Κατηγορίες: Αμυντική Βιομηχανία

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: