Ακτοφυλακή ΗΠΑ: Σταθερή στην απόκτηση ΜΕΑ

 

 

 

Τον δικό της στόλο Μη Επανδρωμένων Αεροχημάτων θέλει να δημιουργήσει η Αμερικανική Ακτοφυλακή, προκειμένου να αυξήσει τις δυνατότητες επιτήρησης μεγάλου εύρους περιοχών.

Ο προϋπολογισμός της Ακτοφυλακής κυμαίνεται στα 10 δισ. Δολ. περίπου, με αποτέλεσμα να υπάρχει ήδη μεγάλη στενότητα για την προμήθεια νέων συστημάτων. Κατ’ επέκταση οι επιλογές τίθενται σε αρκετούς περιορισμούς.

Στο πλαίσιο αυτό υπάρχουν σκέψεις να δημιουργηθούν συνέργειες με την Υπηρεσία Προστασίας Τελωνείων και Συνόρων, προκειμένου να αποκτηθούν το πολύ μέχρι 12 συστήματα General Atomics MQ-9. Ωστόσο, η Ακτοφυλακή, σύμφωνα με δηλώσεις του Υπαρχηγού της, Ναυάρχου Τσαρλς Μάικλ, θα μπορούσε να αποκτήσει αυτόνομα τον δικό της στόλο μη επανδρωμένων συστημάτων.

Σε μια τέτοια περίπτωση δεν αποκλείεται να αποκτηθούν μεταχειρισμένα ΜΕΑ της Αμερικανικής Αεροπορίας, όπως τα 12 ετών MQ-1, τα οποία αποσύρονται σταδιακά από την USAF. Αιτία είναι οι υψηλότερες απαιτήσεις που έχει καθώς και η προσπάθειά της να ομογενοποιήσει τον στόλο αεροχημάτων.

Αντίστοιχες συνέργειες θα μπορούσαν να επιδιωχθούν κι από τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις ή ακόμα κι από τους επιμέρους κλάδους, όπως το Πολεμικό Ναυτικό σε συνεργασία με το ΛΣ-ΕΛΑΚΤ. Στόχος πρέπει να είναι οι οικονομίες κλίμακας και η ενοποίηση των επιχειρησιακών απαιτήσεων.

 

 

Ετικέτες: , , , , ,

Κατηγορίες: Αμυντική Βιομηχανία

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: