Το «τρίτο χέρι» των στρατιωτών

 

(Φωτ: US Army Research Laboratory)

 

Χέρι βοηθείας σχεδιάζουν οι επιστήμονες του Ερευνητικού Εργαστηρίου του Αμερικανικού Στρατού, προκειμένου να βοηθήσουν τους στρατιώτες να χειρίζονται τον οπλισμό τους.

Οι μηχανικοί σχεδιάζουν ένα «τρίτο χέρι», δηλαδή μια συσκευή-βραχίονας που θα συνδέεται επί του αλεξίσφαιρου γιλέκου και θα τους βοηθάει να στηρίζουν τον οπλισμό τους, μειώνοντας έτσι το βάρος στα χέρια τους. Το βάρος του βραχίονα φτάνει τα 1,6 κιλά περίπου, καθώς τα υλικά κατασκευής του είναι από ανθρακονήματα.

Το πρόγραμμα δεν αφορά αποκλειστικά την εύρεση τρόπου για να είναι πιο ξεκούραστοι οι στρατιώτες, αλλά και τη μελέτη για το κατά πόσο θα μπορούσαν να μεταφέρουν μεγαλύτερο οπλισμό, άρα μεγαλύτερη ισχύ πυρός, χωρίς να επιβαρύνονται ιδιαίτερα.

Οι αρχικές δοκιμές διεξάγονται με αραβίδα Colt Μ4, που είναι το βασικό όπλο των στρατιωτών. Στο άμεσο μέλλον θα γίνουν δοκιμές με την χρήση πολυβόλων Μ240Β και Μ249.

Κατά τη διάρκειά τους, οι χρήστες του βραχίονα φορούν αισθητήρες ηλεκτρομυογραφίας, τόσο στα χέρια όσο και στον κορμό, για να μετράται η μυική δραστηριότητα και η κόπωση κατά τη διάρκεια των βολών. Ταυτόχρονα γίνεται μέτρηση και της ακρίβειας των βολών για να διαπιστωθεί το κατά πόσο βελτιώνεται η σκόπευση. Στις μελλοντικές δοκιμές θα γίνει η χρήση του βραχίονα σε πιο περίπλοκα σενάρια όπως η βολή εν κινήσει, εντός κτηρίων ή για βολή πίσω από κτήρια με την χρήση οθονών.

Οι στρατιώτες από την πλευρά τους συμπληρώνουν ερωτηματολόγια που αφορούν τόσο την αξιοπιστία του βραχίονα όσο και τη λειτουργικότητά του. Δηλαδή, το εάν εμποδίζει να εκτελέσουν άλλες ενέργειες, όπως η χρήση άλλων θηκών στην εξάρτυσή τους.

 

 

Ετικέτες: , , , , , ,

Κατηγορίες: Τεχνολογία

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: