Σχεδιάζονται οι αντικαταστάτες των Harpoon και SCALP

 

 

(Φωτ.: Βρετανικό Υπουργείο Άμυνας)

 

Παρά την απόφαση για έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η Βρετανία και η Γαλλία υπέγραψαν συμφωνία για την έρευνα στον τομέα των μελλοντικών πυραυλικών τεχνολογιών. Η υπογραφή έγινε κατά την συνάντηση του Γάλλου Υφυπουργού Άμυνας, Λωράν Κολέτ-Μπιγιόν, με την Βρετανίδα ομόλογό, του Χάριετ Μπόλγντουιν, στο Λονδίνο.

Η συμφωνία είναι τριετούς διάρκειας και στόχο έχει να οδηγήσει στην ανάπτυξη νέων πυραύλων μακρού βεληνεκούς, που θα ανήκουν στις κατηγορίες των πυραύλων πλεύσης και κατά στόχων επιφανείας, για τις ναυτικές και αεροπορικές δυνάμεις των δύο χωρών.

Οι νέοι πύραυλοι θα μπορέσουν να αντικαταστήσουν τους Boeing Harpoon και τους MBDA Scalp/Storm Shadow.

Σε αυτήν την αρχική φάση, η κάθε πλευρά θα συνεισφέρει 50 εκατομμύρια ευρώ. Σε μελλοντικό επίπεδο, η Γαλλία και η Βρετανία θα έχουν πρόσβαση στις τεχνολογίες τους, στα δεδομένα και στις εγκαταστάσεις δοκιμών. Το πρόγραμμα θα ονομάζεται FC/ASW (Future Cruise / Anti-Ship Weapon).

Το πρόγραμμα, που θα υλοποιηθεί μέσω της MBDA, και σε πρώτη φάση θα καθοριστούν τα σχέδια, καθώς και τα ρίσκα και το πως θα μπορούσαν να μειωθούν, ώστε να υπάρξει σαφής απάντηση για το κατά πόσο θα μπορούσε να περάσει στη φάση της ανάπτυξης.

Παρά την απόφαση για έξοδο από την ΕΕ, η Βρετανία παραμένει ένας βασικός παράγοντας για την ευρωπαϊκή ασφάλεια και αμυντική βιομηχανία. Αν και υπάρχουν φωνές που μιλούν για «σκληρή έξοδο» ή «τιμωρία» της Βρετανίας για την απόφασή της, είναι από δύσκολο έως αδύνατο να υπάρξει διακοπή της συνεργασίας στον αμυντικό τομέα. Σε αυτό συντείνει το γεγονός ότι υπάρχει σειρά κοινών προγραμμάτων και εργοστασίων μεγάλων εταιρειών, όπως της Airbus, της General Dynamics, της Lockheed Martin κτλ.

Επιπλέον, το σχεδόν «ανύπαρκτο» ενδιαφέρον της Γερμανίας για τα αμυντικά της Ευρώπης, πλην των περιπτώσεων όπου υπάρχει ανάγκη εξαγωγών συγκεκριμένων προϊόντων, θα στερούσε την ΕΕ από κρίσιμες τεχνολογίες.

 

 

 

Ετικέτες: , , , , , , , , , , , , , , ,

Κατηγορίες: Αμυντική Βιομηχανία

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: