ΗΠΑ: Ηχηρές συλλήψεις Τούρκων επιχειρηματιών

 

 

Αντικείμενο συζήτησης του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και του Αμερικανού ομολόγου του, Ρεξ Τίλλερσον, θα αποτελέσει η σύλληψη δύο Τούρκων επιχειρηματιών στις ΗΠΑ. Οι επιχειρηματίες συνελήφθησαν και τους απαγγέλθηκαν οι κατηγορίες της παραβίασης του νόμου περί κυρώσεων στο Ιράν.

Ο πρώτος είναι ο γενικός υποδιευθυντής της κρατικής… τράπεζας Halkbank, Μεχμέτ Χακάν Ατίλλα. Η σύλληψή του έγινε αμέσως μόλις έφτασε στις ΗΠΑ για να συναντήσει επενδυτές, εν όψει της έκδοσης ομολόγου με ρήτρα Δολλαρίου από την τράπεζα.

Ο δεύτερος είναι ο Τουρκοϊρανός έμπορος χρυσού Ρεζά Ζαρράμπ, ο οποίος το 2013 είχε βρεθεί άμεσα εμπλεκόμενος σε υπόθεση διαφθοράς τεσσάρων Τούρκων υπουργών.

Αμφότεροι οι συλληφθέντες διακινούσαν παράνομα μέσω του αμερικανικού τραπεζικού συστήματος, εκατοντάδες εκατομμύρια δολλάρια, προς όφελος της ιρανικής κυβέρνησης και ιρανικών εταιρειών.

Στο κατηγορητήριο αναφέρεται πως οι δύο συλληφθέντες (και μέσω αυτών το Τουρκικό κράτος) συνεργάζονταν τόσο μεταξύ τους όσο και με άλλα άτομα, από το 2010 έως το 2015. Στόχος τους ήταν η απόκρυψη των προσπαθειών του Ρ. Ζαρράμπ να μεταφέρει χρυσό και συνάλλαγμα στην Ιρανική Κυβέρνηση, μέσω της τουρκικής τράπεζας.

Για την κάλυψη των ενεργειών τους, είχαν δημιουργήσει σειρά εταιρειών-βιτρίνων και ψεύτικα τιμολόγια, τα οποία υποτίθεται ότι αφορούσαν τρόφιμα που είναι εκτός της λίστας των αμερικανικών κυρώσεων.

 

 

 

Ετικέτες: , , , , , , , , , ,

Κατηγορίες: Ασφάλεια

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: