US Army: Αποφάσεις για το νέο ΤΟΜΑ

 

(Φωτ.: Αμερικανικός Στρατός)

 

Προχωράει το πρόγραμμα ανάπτυξης νέου τεθωρακισμένου οχήματος από τον Αμερικανικό Στρατό, όπως έγινε γνωστό κατά τη διάρκεια ομιλίας στην AUSA (Army of the United States Association).

Κρίσιμο χρονικό σημείο θεωρείται το 2022, όταν δύο πρωτότυπα του NGCV (Next-Generation Combat Vehicle) θα δοκιμαστούν από πληρώματα του Αμερικανικού Στρατού. Οι απόψεις τους θα είναι βαρύνουσας σημασίας για την τελική απόφαση της ηγεσίας που θα ανάψει το «πράσινο φως» για την πλήρη χρηματοδότηση του προγράμματος. Σε αυτήν την περίπτωση ο στόχος θα είναι η παράδοση ενός νέου οχήματος μέχρι το 2030-2035. Διαφορετικά, θα συνεχιστεί η αναβάθμιση των παλαιότερων σχεδιάσεων.

Εντός του έτους αναμένεται να συσταθεί η Ομάδα Νέου ΤΟΜΑ, στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Αριστείας Ελιγμού, στο Φορτ Μπένινγκ. Η ομάδα θα αποτελείται από στελέχη από διάφορα Όπλα και Κλάδους, τα οποία αξιολογούν την ωριμότητα των διαφόρων τεχνολογιών και το πως αυτές εντασσόμενες στο ΤΟΜΑ θα αλλάξουν το δόγμα, την οργάνωση και την εκπαίδευση.

Την ίδια στιγμή προχωρούν κανονικά οι εργασίες αξιολόγησης τριών συστημάτων ενεργού προστασίας τεθωρακισμένων οχημάτων που βρίσκονται ήδη σε χρήση. Για την ακρίβεια, ο Αμερικανικός Στρατός θέλει να χρησιμοποιήσει τεχνολογίες και τμήματά τους, ώστε να αναπτύξει ένα νέο MAPS (Modular Active Protection System).

Τον ερχόμενο μήνα θα υπάρξουν πρώτες αξιολογήσεις από την χρήση τους επί των αρμάτων GDLS M1 Abrams. Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν δοκιμές επί των BAE Systems M2 Bradley και των GDLSC Stryker. Η ολοκλήρωση των εργασιών, κόστους 75 εκ. Δολ., θα ολοκληρωθεί το 2019.

Ο λόγος που ο Αμερικανικός Στρατός θέλει να επενδύσει σε συστήματα ενεργού προστασίας πηγάζει από την εκστρατευτική του φύση. Η ανάγκη για αυξημένη προστασία των τεθωρακισμένων οχημάτων έχει οδηγήσει σε αύξηση του βάρους τους, που ως αποτέλεσμα είχε την αυξημένη κατανάλωση καυσίμων, τον περιορισμό της ακτίνας δράσης τους και την ανάγκη για περισσότερα μέσα μεταφοράς ώστε να φτάσουν στα θέατρα επιχειρήσεων. Άρα, αυξήθηκε και το αποτύπωμα στην αλυσίδα της Διοικητικής Μέριμνας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το σύστημα οργάνωσης να καθίσταται δυσκίνητο και να υφίσταται απώλειες, όπως απέδειξε ο πόλεμος στο Αφγανιστάν.

Συνεπώς, ένα σύστημα ενεργού προστασίας θα μπορεί να προστατεύει τα υπάρχοντα οχήματα, ακόμα και τα ελαφρά. Ειδικά τα τελευταία θα επιτρέψουν στις εκστρατευτικές δυνάμεις να κινούνται ταχύτερα και μακρύτερα, χωρίς να υπάρχει μεγάλο ρίσκο απωλειών.

 

(Φωτ.: Αμερικανικος Στρατός)

 

Ετικέτες: , , , , , ,

Κατηγορίες: Αμυντική Βιομηχανία

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: