Εγκρίθηκε η ανάπτυξη του Rafale F4

 

 

(Φωτ: Γαλλική Αεροπορία)

 

Ο Γάλλος Υπουργός Άμυνας, Ζαν-Υβ λε Ντριάν, έδωσε την έγκριση για την έναρξη του προγράμματος ανάπτυξης της έκδοσης F4 των μαχητικών Dassault Rafale. Αυτό ανοίγει την πόρτα για μελλοντική προμήθεια των αεροσκαφών από το Γαλλικό Ναυτικό και φυσικά την Αεροπορία.

Η νέα έκδοση θα είναι πλήρως διαθέσιμη από το 2025 κι έπειτα. Ωστόσο, υποσυστήματα και τεχνολογίες αυτής θα είναι διαθέσιμα από το 2023. Λεπτομέρειες για το πρόγραμμα προμηθειών αυτής της έκδοσης, θα γίνουν από το επικαιροποιημένο εξαετές πρόγραμμα προμηθειών που θα ανακοινωθεί το 2019.

Το Rafale F4, όπως δήλωσε ο Υπουργός Άμυνας, θα περιλαμβάνει αλλαγές που έχουν προταθεί από τους χρήστες του, έπειτα από την επιχειρησιακή χρήση του αεροσκάφους. Επίσης, θα περιλαμβάνει αναβαθμισμένους αισθητήρες και δικτυοκεντρικές δυνατότητες.

Εικάζεται ότι το F4 θα διαθέτει τη δυνατότητα βολής νέων εκδόσεων των βλημάτων αέρος-αέρος Mica, των πυραύλων πλεύσης Scalp και των πυρηνικών πυραύλων ASMP-A. Επίσης, στον τομέα των ηλεκτρονικών δικτυοκεντρικού τύπου, είναι πιθανή η ολοκλήρωση συστήματος ανταλλαγής δεδομένων εντός του σχηματισμού, βελτιωμένο δορυφορικό σύστημα τηλεπικοινωνιών κτλ.

Σημαντικό στοιχείο, με βάση τις δηλώσεις του Υπ. Άμυνας, είναι η αναβάθμιση του κινητήρα του μαχητικού. Αν και για τις γαλλικές ανάγκες θεωρείται ικανοποιητική η ισχύς του, εντούτοις για πολλούς άλλους πελάτες κάθε άλλο παρά τέτοια είναι, ιδιαίτερα όταν τίθεται σύγκριση με τον EJ-200 του Eurofighter που είναι και βασικός ανταγωνιστής.

Το γεγονός αυτό θα το δει με θετική ματιά και η Ινδία, η οποία χρησιμοποιεί τα αεροσκάφη σε συνθήκες υψηλής θερμοκρασίας και μεγάλου ύψους. Ωστόσο, κάτι τέτοιο κατά πάσα πιθανότητα απαιτεί δομικές αλλαγές στις εισόδους αέρα, νέα συστήματα ηλεκτρικών και ψύξης και σειρά άλλων αλλαγών. Χρονικά είναι άγνωστο το κατά πόσο η Dassault θα μπορέσει να υλοποιήσει τέτοιας φύσης αλλαγές, αν και παλαιότερα είχε αναφερθεί πως υπάρχει δυνατότητα παραγωγής των Rafale με ενισχυμένο και μεγαλύτερο σε μέγεθος κινητήρα, και φυσικά επιμηκυμένη άτρακτο.

Προς το παρόν, η Dassault ασχολείται με την ανάπτυξη του Rafale F3-R, το οποίο αναμένεται να ολοκληρώσει τις δοκιμές πιστοποίησης τον επόμενο χρόνο. Το κόστος της ανάπτυξης αυτής της έκδοσης ανέρχεται στο ένα δισεκατομμύριο Ευρώ. Χάρη σε αυτό, το Rafale θα αποκτήσει ραντάρ AESA, δυνατότητα βολής του πυραύλου Meteor, ατρακτίδιο κατάδειξης στόχων Thales Talios PDL-NG, αναβαθμισμένο Link-16, αναβαθμισμένο IFF συμβατό με την έκδοση Mod.5 και ενισχυμένες δυνατότητες για το σύστημα αυτοπροστασίας Spectra, ενώ τα μαχητικά του Ναυτικού θα έχουν δυνατότητα ανεφοδιασμού buddy-buddy.

Με απλά λόγια, οι αναβαθμίσεις θα ολοκληρωθούν στις μελλοντικές παραγγελίες του αεροσκάφους, της περιόδου 2019-2025, δεδομένου ότι η γραμμή παραγωγής τώρα, η γραμμή παραγωγής είναι ενεργή μέσω του προγράμματος προμήθειας 180 μαχητικών από την Γαλλία κι άλλων 78 για την Ινδία και την Αίγυπτο. Ανοιχτό αφήνεται το ενδεχόμενο επιπλέον προμήθειας Rafale από την Γαλλική Αεροπορία, σε σύντομο χρονικό διάστημα, λόγω της σταδιακής απόσυρσης των Mirage-2000.

 

 

 

Ετικέτες: , , , , , , , ,

Κατηγορίες: Αμυντική Βιομηχανία

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: