Νέους πύργους για τεθωρακισμένα οχήματα μάχης παρουσίασε ο κρατικός ουκρανικός όμιλος Ukroboronprom, κατά τη διάρκεια δοκιμών σε πεδίο βολής της περιοχής Zhytomyr.
Οι δύο πύργοι, οι Shkval και Stilet σχεδιάστηκαν από τη θυγατρική εταιρεία UOP SE “Zhytomyr Armored Plant”. Οι βολές έγιναν ενώπιον στελεχών του Ουκρανικού Υπουργείου Άμυνας, οι οποίοι συνέλεξαν δεδομένα για τους πύργους, προκειμένου να τα αξιολογήσουν για μελλοντική προμήθεια του ενός εκ των δύο. Με αυτόν που θα επιλεγεί, θα αναβαθμιστούν μελλοντικά τα ουκρανικά ερπυστριοφόρα και τροχοφόρα ΤΟΜΑ.
Ο πυργίσκος Shkval είναι εξοπλισμένος με πυροβόλο ΖΤΜ-1 των 30 χλστ. (αντίστοιχο του ρωσικού 2Α72, αυτόματο πολυβομβιδοβόλο, πολυβόλο των 7,62 χλστ και εκτοξευτές αντιαρματικών πυραύλων. Το σύστημα ελέγχου πυρός του είναι το OTS-20.04-01.
Ο δε Stilet διαθέτει το πυροβόλο ΖΤΜ-2 των 30 χλστ. (αντίστοιχο του ρωσικού 2Α42) και αντίστοιχα όπλα με τον Shkval, αλλά έχει καλύτερη θωράκιση. Το σύστημα ελέγχου πυρός είναι το Track-2.-01.
Τα συστήματα ελέγχου και των δύο συμπεριλαμβάνουν αποστασιόμετρο λέιζερ και οθόνη απεικόνισης. Η διαφορά τους είναι ότι διαθέτουν διαφορετικούς αλγόριθμους.
Αντίστοιχης λογικής ήταν και η πατέντα του Ελληνικού Στρατού με την τοποθέτηση των πυροβόλων ZU-23 επί τεθωρακισμένων οχημάτων ΒΜΡ-1. Μια γενικότερα σωστή ιδέα, η οποία ωστόσο υπολείπεται σε πολύ μεγάλο βαθμό από το να χαρακτηριστεί έστω και λίγο σύγχρονη.
Κατανοούμε ότι υπάρχει έλλειψη χρημάτων και γενικότερη έλλειψη κουλτούρας στην ευρεία χρήση ηλεκτροπτικών συστημάτων, αλλά η προσθήκη θερμικού ή έστω άλλου ηλεκτροπτικού συστήματος σκόπευσης θα βελτίωνε καίρια την ακρίβεια των όπλων, ειδικά τη νύχτα, ενώ θα επέτρεπε στον σκοπευτή να βάλλει υπό την στοιχειώδη κάλυψη του οχήματος.