Τουρκία: Απόφαση για αμφίβια αποβατικά οχήματα

 

 

Σε φάση υλοποίησης περνάει το πρόγραμμα προμήθειας αμφίβιων αποβατικών οχημάτων των Τούρκων Πεζοναυτών. Όπως έγινε γνωστό, στις αρχές του μήνα η FNSS έλαβε συμβόλαιο από το Υπουργείο Άμυνας στο πλαίσιο του προγράμματος ZAHA (Τεθωρακισμένο Όχημα Αμφίβιας Κρούσης).

Το συμβόλαιο προβλέπει ότι η FNSS θα αναπτύξει και θα παράξει δικό της εγχώριο μοντέλο αμφίβιου οχήματος κρούσης. Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, θα κατασκευαστούν 27 οχήματα, εκ των οποίων 23 μεταφοράς προσωπικού, 2 διοικητικά και 2 ρυμούλκησης.

Σύμφωνα με τα γενικά κριτήρια που δόθηκαν στη δημοσιότητα, τα οχήματα θα προσφέρουν «ανώτερες» επιδόσεις στον τομέα του μεταφερόμενου προσωπικού, στο επίπεδο αντιβαλλιστικής και αντιναρκικής προστασίας, και στις επιδόσεις τόσο στη θάλασσα όσο και στην ξηρά.

Εξωτερικά, η παρουσίαση των οχημάτων δείχνει να έχει αρκετές ομοιότητες με τα αμερικανικά AAV7.

Πιο συγκεκριμένα, τα οχήματα προβλέπεται να μεταφέρουν 21 στρατιώτες συν τρία άτομα πλήρωμα. Το μέγιστο βάρος τους θα είναι στους 30 τον., το μήκος στα 8,3 μ. και το πλάτος 3,3 μ. Θα μπορούν να ταξιδεύουν με ταχύτητα θαλάσσης επτά κόμβων και σε καταστάσεις θαλάσσης 4.

Το κύριο υλικό κατασκευής είναι το αλουμίνιο. Η δυνατότητα περάσματος εμποδίου είναι μέχρι 90 εκ. και διάσχισης κωλύματος μέχρι δύο μέτρα. Ο οπλισμός τους θα αποτελείται από ένα βαρύ πολυβόλο 12,7 χλστ. κι ένα αυτόματο πολυβομβιδοβόλο 40 χλστ.

Τα αμφίβια οχήματα κατασκευάζονται για να μεταφέρονται από το αποβατικό ελικοπτεροφόρο που στοχεύει να κατασκευάσει η Τουρκία. Ωστόσο, δυνητικά, αν και με σημαντικό ρίσκο, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν κατά ελληνικών νήσων που βρίσκονται σε πολύ κοντινές αποστάσεις από τα τουρκικά παράλια.

 

 

 

 

Ετικέτες: , , , , , ,

Κατηγορίες: Διεθνη

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: