Παναμάς: Ολλανδικά ταχύπλοα μέσω Τουρκίας

 

 

Την ολοκλήρωση ενός ακόμα συμβολαίου πέτυχε η εταιρεία Damen, καθώς παρέδωσε τέσσερα ταχύπλοα σκάφη στην Αεροναυτική Υπηρεσία του Παναμά (SENAN). Τα σκάφη τύπου Interceptor 1102 θα επιχειρούν στην είσοδο/έξοδο του καναλιού στην Καραϊβική, έχοντας ως αποστολή τη δίωξη του εμπορίου ναρκωτικών.

Ταυτόχρονα με την παράδοση των σκαφών, η SENAN υπέγραψε συμβόλαιο για την απόκτηση τεσσάρων ακόμα σκαφών, μαζί με πακέτο υποστήριξης, ανταλλακτικών και υπηρεσιών συντήρησης.

Τα σκάφη έχουν μήκος 11 μέτρα και είναι κατασκευασμένα από πολυμερή υλικά. Διαθέτουν δύο κινητήρες Volvo D6, που τους δίνουν μέγιστη ταχύτητα 55 κόμβων. Μεταφέρουν δύο άτομα πλήρωμα και μέχρι τέσσερα άτομα ομάδα ασφαλείας.

Τα σκάφη κατασκευάζονται στην Τουρκία, από τη θυγατρική Damen Shipyards Antalya. Η μητρική εταιρεία προχώρησε στην επένδυση στην Τουρκία, εξαγοράζοντάς το από την Vitters, και κατέστησε το ναυπηγείο στην Αττάλεια το «κέντρο» ναυπήγησης με συνθετικά υλικά υψηλής τεχνολογίας.

Έτσι, η ολλανδική Damen με την εξαγορά μιας εταιρείας μπόρεσε να διευρύνει το φάσμα των προϊόντων της, τόσο τεχνολογικά, όσο και σε επίπεδο αγορών, αφού το ναυπηγείο κατασκευάζει όχι μόνο στρατιωτικού τύπου σκάφη, αλλά και πολιτικά (γιωτ, ιστιοφόρα κτλ).

Η ελκυστικότητα του «τουρκικού» ναυπηγείου έγκειται στην τοποθεσία του. Είναι εντός της ζώνης ελευθέρου εμπορίου της Αττάλειας και ταυτόχρονα έχει πρόσβαση στο πλήρες φάσμα της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Τέτοια παραδείγματα μόνο σοβαρότατο προβληματισμό προκαλούν για τις ικανότητες του πολιτικού συστήματος, καθώς είναι αδιανόητη η ανικανότητα να βρεθεί λύση στην «ανυπαρξία» ουσιαστικού ναυπηγικού έργου στην Ελλάδα. Ορισμένες φορές χρειάζονται αποφασιστικές λύσεις. Υπενθυμίζουμε ότι στην Σουηδία, όταν απαξιώθηκε το ναυπηγείο της Kockums, σύσσωμο το πολιτικό σύστημα συνέβαλε στο να στηθεί σχεδόν από το μηδέν η ναυπηγική βάση στην Saab. Στην Ελλάδα της εξαθλίωσης διαιωνίζουμε τα γνωστά αδιέξοδα.

 

 

Ετικέτες: , , , , , , ,

Κατηγορίες: Αμυντική Βιομηχανία

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: