Ανανέωση – Επίθεση στο Λονδίνο

 

23/3:  Όπως δείχνουν τα μέχι στιγμής δεδομένα, η επίθεση διεξήχθη από «μοναχικό λύκο» προσκείμενο στον ισλαμικό εξτρεμισμό. Αν και τον τελευταίο χρόνο οι Βρετανικές Αρχές έχουν εξαρθρώσει 80 περίπου προσπάθειες οργάνωσης χτυπημάτων, δεν κατέστη δυνατό να εντοπίσουν ένα μοναδικό τρομοκράτη.

Ο τρομοκράτης επιτέθηκε σε πεζούς επί της γέφυρας του Westminster, με το ΙΧ 4×4 που είχε νοικιάσει, σκοτώντας μια Ισπανίδα δασκάλα και τραυματίζοντας άλλα 40 άτομα, εκ των οποίων 29 μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο. Επτά από αυτά βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, ενώ δύο υπέκυψαν στα τραύματά τους, ανεβάζοντας τους νεκρούς σε τέσσερις.

Στους τραυματίες συμπεριλαμβάνονται δύο Έλληνες, τρία παιδιά από την Γαλλία, δύο άτομα από την Ρουμανία, τέσσερα από τη Ν. Κορέα, ένα από την Ιρλανδία, ένα από την Γερμανία, την Κίνα, την Ιταλία, την Αυστραλία και τις ΗΠΑ.

Στη συνέχεια, ο τρομοκράτης έριξε το ΙΧ του στον φράχτη του Κοινοβουλίου και μόλις έφτασε στην εξωτερική πύλη μαχαίρωσε και σκότωσε έναν άοπλο αστυνομικό. Στη συνέχεια έπεσε βαριά τραυματισμένος από τα πυρά αστυνομικού της φρουράς.

Το Ισλαμικό Κράτος σε ανακοίνωσή του στο διαδίκτυο ισχυρίστηκε ότι ο τρομοκράτης ήταν «στρατιώτης» του.

Οι Βρετανικές Αρχές προχώρησαν άμεσα σε έρευνες σε όλη τη χώρα και σε συλλήψεις οκτώ ατόμων στο Μπέρμινγχαμ και το Λονδίνο.

Οι Αρχές Ασφαλείας ανταποκρίθηκαν άμεσα στο συμβάν. Κατά σύμπτωση, πριν από δύο ημέρες είχε διεξαχθή άσκηση της αστυνομίας και των ομάδων πρώτων βοηθειών στην ευρύτερη περιοχή. Επίσης, μέσα σε 30 λεπτά είχαν αυξηθεί οι ομάδες φρούρησης στα αεροδρόμια, χωρίς ωστόσο να τεθούν επιπλέον μέτρα ελέγχου που θα δυσκόλευαν τους ταξιδιώτες, δεδομένου ότι ήδη εφαρμόζονται αυστηρές διαδικασίες.

Ακόμη, αυξήθηκαν οι πεζές περιπολίες ένοπλων και μη αστυνομικών σε τουριστικά σημεία της πόλης. Η ίδια η Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου έκανε την ανακοίνωση στα ΜΜΕ και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προκειμένου να διαβεβαιώσει τους πολίτες.

Παρά το γεγονός, ότι το Λονδίνο και η βρετανική κοινωνία βίωσαν τον εφιάλτη της τρομοκρατίας ξανά μετά από 12 χρόνια, οι συζητήσεις στο Κοινοβούλιο έδειξαν ότι δεν υπάρχει βούληση από καμία πολιτική παράταξη να καταλύσει δημοκρατικούς θεσμούς προς χάρη της υπέρεμτρης ασφάλειας.

 

__________

18:20   Πριν από λίγη ώρα έγινε γνωστό στα βρετανικά ΜΜΕ ότι ο επιτιθέμενος πρώτα παρέσυρε πεζούς στη γέφυρα Westminster. Στη συνέχεια κατευθύνθηκε στο κοινοβούλιο όπου επιτέθηκε και τραυμάτισε με μαχαίρι έναν αστυνομικό, πριν πέσει βαριά τραυματισμένος από τα πυρά ενός άλλου.

Οι τραυματίες υπολογίζονται στους 12, με πολλούς εξ αυτών να είναι βαριά τραυματισμένοι. Μία γυναίκα έχασε τη ζωή της στην γέφυρα.

Το Σκωτσέζικο Κοινοβούλιο επρόκειται να θέσει σήμερα με επίσημο τρόπο το ζήτημα του δημοψηφίσματος απόσχισης από το Ηνωμένο Βασίλειο. Η διαδικασία αναβλήθηκα λόγω των συμβάντων.

__________

Πριν από λίγη ώρα έγινε επίθεση στην περίμετρο του Βρετανικού Κοινοβουλίου. Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, ένα άτομο αγνώστους ταυτότητας μαχαίρωσε έναν αστυνομικό της φρουράς του Κοινοβουλίου. Ο επιτιθέμενος δέχθηκε τα πυρά των υπόλοιπων αστυνομικών και θεωρείται βαριά τραυματισμένος. Αναφέρθηκε ότι μεταφέρθηκε σε άγνωστη τοποθεσία από μέλη των υπηρεσιών ασφαλείας.

Την ίδια στιγμή ένα όχημα 4×4 έπεσε επάνω σε ανθρώπους που περπατούσαν επί της γέφυρας του Westminster (κοντά στο Κοινοβούλιο), τραυματίζοντας 12 άτομα. Δεν έχει επιβεβαιωθεί εάν πρόκειται για συντονισμένη επίθεση ή ποια είναι η τύχη του οδηγού.

Ένα ακόμα όχημα έχει αφεθεί έξω από το κοινοβούλιο και γίνεται έλεγχος για τυχόν ύπαρξη εκρηκτικών.

 

Advertisements

Ετικέτες: , , ,

Κατηγορίες: Ασφάλεια

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: