Πυροβόλα Μ109 για την Λετονία

 

Φωτ.: Ελληνικός Στρατός

 

Πολύ κοντά είναι η Λετονία στην απόκτηση μεταχειρισμένων αυτοκινούμενων πυροβόλων M109 των 155 χλστ. Σύμφωνα με ΜΜΕ της χώρας, η συμφωνία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα σε ελάχιστες εβδομάδες.

Τα 47 πυροβόλα που θα αποκτηθούν από τα αποθέματα του Αυστριακού Στρατού θα συνοδεύονται από οχήματα εκπαίδευσης και κέντρα ελέγχου πυρός. Σύμφωνα με στοιχεία του Λετονικού Υπουργείου Άμυνας, το συνολικό κόστος της προμήθειας θα φτάσει τα έξι εκατομμύρια ευρώ. Αυτό σημαίνει μέσο κόστος 127.659 Ευρώ για κάθε πυροβόλο. Στην πραγματικότητα, κάθε όχημα θα κοστίσει μεταξύ 60.000 και 140.000 Ευρώ, ανάλογα με την κατάσταση στην οποία βρίσκεται.

Τα οχήματα διατηρούνταν σε αποθήκευση από τον Αυστριακό Στρατό. Αρχικά είχαν αποκτηθεί το 1994 ως μεταχειρισμένο υλικό των Βρετανικών Δυνάμεων που μεταστάθμευαν στην Γερμανία. Οι Βρετανοί με τη σειρά τους τα είχαν προμηθευτεί από τον Αμερικανικό Στρατό.

Με την αγορά τους από τους Αυστριακούς, υποβλήθηκαν σε αναβάθμιση στην έκδοση M019A5 ÖE, αντίστοιχη με εκείνα του Γερμανικού Στρατού. Σε αυτήν συμπεριλήφθηκε ημιαυτόματο σύστημα τροφοδοσίας, νέες κάννες 39 διαμετρημάτων, αυτόνομο σύστημα τάξης, αδρανειακό σύστημα ναυτιλίας, νέα ηλεκτρικά, καπνογόνα κτλ.

 

 

 

Ετικέτες: , , , ,

Κατηγορίες: Αμυντική Βιομηχανία

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: