
Φωτ.: Αυστραλιανό Ναυτικό
Σκεπτικό έξω από τα προκαθορισμένα όρια επιδεικνύει το Αμερικανικό Ναυτικό με τη νέα δράση που αναλαμβάνει. Στο πλαίσιο της αναζήτησης ταλέντων στον τομέα της κυβερνοτεχνολογίας, πέρα από τα υπάρχοντα στελέχη του, διοργάνωσε την εκδήλωση Hack-Our-Ship.
Δηλαδή, το Αμερικανικό Ναυτικό κάλεσε ειδικούς από όλη τη χώρα για να προσπαθήσουν να διεισδύσουν στα ηλεκτρονικά συστήματα του στόλου.
Η δράση έλαβε χώρα με τη συνεργασία της εταιρείας Booz Allen Hamilton και την Ομάδα Αμυντικής Καινοτομίας του Naval Postgraduate School. Η Booz Allen Hamilton, μία από τις κορυφαίες εταιρείες τεχνικών συμβούλων και καίρια συνεργάτης των Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων, έχει δημιουργήσει το Boat in a Box.
Πρόκειται για ένα πολύπλοκο λογισμικό που προσομοιώνει τα ηλεκτρονικά συστήματα που διαθέτουν οι μονάδες του στόλου, όπως τα συστήματα τηλεπικοινωνιών, το αυτόματο σύστημα αναγνώρισης και οι ασύρματοι λήψης σημάτων πρόγνωσης καιρού.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η τοποθεσία που έλαβε η δράση. Ήταν το Capital Factory στο Ώστιν του Τέξας. Πρόκειται για έναν τεχνολογικό κόμβο στο κέντρο της πόλης, όπου επιχειρηματίες, ταλέντα και επενδυτές έρχονται σε επαφή μέσω εκδηλώσεων, μέσω των υποδομών που παρέχει η εγκατάσταση για όσους θέλουν να εδράσουν την επιχείρησή τους και λοιπών δράσεων υποστήριξης που παρέχονται.
Το Αμερικανικό Ναυτικό εσκεμμένα προτίμησε να μη διεξάγει την δραστηριότητα σε κάποια βάση, αλλά σε ένα τέτοιο χώρο, προκειμένου να προσελκύσει νέα ταλέντα. Μάλιστα, το Πεντάγωνο ανέφερε ότι, οι δραστηριότητες αυτού του τύπου έχουν ως στόχο να παροτρύνει άτομα υψηλής εξειδίκευσης να υπηρετήσουν την πατρίδα τους χωρίς να φορέσουν στολή.
Η δράση Hack-our-Ship είναι η δεύτερη αυτού του τύπου, έπειτα από την περυσινή με την ονομασία Hack-the-Sky που είχε ως στόχο να εξετάσει το κατά πόσο ευάλωτα είναι τα συστήματα ελέγχου μη επανδρωμένων αεροχημάτων. Η εκδήλωσε τότε είχε διεξαχθεί στο κέντρο για εταιρείες start-up «Galvanize», στην Καλιφόρνια.