UROVESA: Ολοκληρωμένη πρόταση με υπεραξία…

 

Το VAMTAC με τον τηλεχειριζόμενο πύργο ARX20 της Nexter και το σύστημα ηχοεντοπισμού Metravib Pilar V στο πίσω μέρος. Μια ολοκληρωμένη πρόταση στο εθνικό περίπτερο της Ισπανίας στην IDEX 2017. (Φωτ.: UROVESA)

 

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το παράδειγμα της ισπανικής εταιρείας UROVESA η οποία κατασκευάζει οχήματα υψηλής ευκινησίας, αντίστοιχης σχεδίασης με τα γνωστά Humvee.

Κατά τη διάρκεια της πρόσφατης έκθεσης IDEX 2017 στο Αμπού Ντάμπι, η εταιρεία παρουσίασε μία ακόμα έκδοση του οχήματος, ιδανική για αποστολές υποστήριξης και αναγνώρισης. Πρόκειται για την έκδοση του οχήματος με σταθεροποιούμενο πυργίσκο 20 χλστ. ARX20 της γαλλικής Nexter.

Το βάρος του φτάνει τα 270 κ. και θεωρείται ιδανικός για ελαφρά οχήματα όπως το VAMTAC. Ο πυργίσκος φέρει ηλεκτροπτικά μέσα για παρατήρηση κι εκτέλεση βολών σε αποστάσεις άνω των 2.000 μέτρων. Μπορεί επίσης να τοποθετηθεί συμπληρωματικά πολυβόλο των 7,62 χλστ. για βολές σε κοντινότερες αποστάσεις και κατά ελαφρύτερων στόχων.

Στο πίσω μέρος του οχήματος είχε τοποθετηθεί ηχητικός εντοπιστής Metravib Pilar V. Το σύστημα αποτελείται από τέσσερις ακουστικούς αισθητήρες για κάλυψη 360 μοιρών. Η ακρίβειά του φτάνει τις 2 μοίρες σε αζιμούθιο, 3 μοίρες σε ανύψωση και το 10% της απόστασης.

Το Metravib Pilar V είναι συνδεδεμένο με το σύστημα ελέγχου του πυργίσκου δίνοντας τη δυνατότητα αυτόματης περιστροφής του προς το σημείο απ’ όπου προήλθε ο ήχος, ώστε να γίνει άμεση βολή. Μπορεί να εντοπίσει τόσο μεμονωμένες βολές όσο και ριπές όπλων μικρού και μεσαίου διαμετρήματος.

Το ενδιαφέρον του θέματος δεν είναι η πλατφόρμα με το πυροβόλο, δεδομένου ότι υπάρχουν πολλές αντίστοιχες προτάσεις στην αγορά. Εστιάζουμε στο γεγονός ότι η εν λόγω εταιρεία όπως και κάθε λογική εταιρεία που θέλει να παραμείνει στο χώρο, παρουσιάζει νέα προϊόντα με προστιθέμενη αξία, ακόμα και σε συνεργασία με άλλες εταιρείες.

Έχοντας επισκεφθεί αρκετές εκθέσεις αμυντικού υλικού στο εξωτερικό, βλέπαμε αρκετά τέτοια προγράμματα. Σε καμία περίπτωση, όμως, δεν είδαμε αντίστοιχη λογική από τις ελληνικές εταιρείες.

Τι θα μπορούσε να γίνει; Τα Humvee που παράγει η χώρα μας, θα μπορούσαν να παρουσιαστούν ως πλατφόρμα Διοίκησης κι Ελέγχου με συστήματα C2 ελληνικής κατασκευής, με ηλεκτροπτικούς αισθητήρες και με ελαφρύ οπλισμό ελληνικών εταιρειών ή ως πλατφόρμες CBRN ή αναγνώρισης κτλ. Τα παραδείγματα είναι αρκετά.

Αυτός όμως είναι ο ρόλος του εθνικού περιπτέρου. Να μπορεί ο ενδιαφερόμενος να δει το ευρύ φάσμα ολοκληρωμένων επιλογών που μπορεί να προσφέρει η ελληνική αμυντική βιομηχανία. Γι’ αυτό και οι ελληνικές εταιρείες θα ήταν χρήσιμο να βρίσκονται στο σύνολό τους μαζί και όχι με ορισμένες μακριά από το εθνικό περίπτερο…

Επίσης, αυτό που βλέπουμε σε αρκετές περιπτώσεις, είναι έλλειψη ουσιαστικής έρευνας αγοράς. Οι εταιρείες του εξωτερικού διατηρούν εσωτερικά τμήματα έρευνας αγοράς και ταυτόχρονα προμηθεύονται δεδομένα από εξειδικευμένες εταιρείες του χώρου. Αυτό λειτουργεί συμπληρωματικά με την στρατηγική ανάπτυξης που εφαρμόζουν οι «Business developers» και που σε αρκετές περιπτώσεις «ανοίγουν» μια αγορά, καταδεικνύοντας τις ανάγκες που καλύπτει ένα σύστημά τους.

Ελλείψει κεφαλαιακής επάρκειας, υψηλής φορολογίας και προμηθειών από το ΥΠΑΜ, οι συνεργασίες θα έπρεπε να είναι βάση για την ανάπτυξη πολλών εταιρειών. Τα διεθνή παραδείγματα είναι πολλά ακόμα κι από ανταγωνίστριες εταιρείες, όπως η Thales και η Sagem, που συνεργάστηκαν δημιουργώντας το 1985 την κοινοπραξία Sofradir που παράγει υπέρυθρους εντοπιστές (IR Detectors) για χρήση στα συστήματά τους.

Στην ελληνική αμυντική βιομηχανία τέτοιες ενέργειες είναι ανύπαρκτες λόγω κουλτούρας, λόγω του ότι κάποτε υπήρχαν χρήματα που πλέον δεν υπάρχουν ή λόγω άλλων αιτιών, με αποτέλεσμα η ελληνική αγορά σε ορισμένους υποτομείς να είναι κατακερματισμένη, αντιμετωπίζοντας πολλές δυσκολίες έναντι του διεθνούς ανταγωνισμού. Ιδιαίτερα τώρα, που οι κεφαλαιακοί έλεγχοι και οι υψηλοί φόροι ασκούν αφόρητη πίεση στη βιωσιμότητα.

Αλλά η προσαρμογή όλων είναι συνώνυμη της επιβίωσης. Αρκεί οι επιχειρήσεις και το Υπ. Άμυνας να αποφασίσουν καινοτόμες δράσεις, όχι μόνο τα αυτονόητα.

 

Το περίπτερο της UROVESA στο εθνικό περίπτερο της Ισπανίας στην Eurosatory 2016. Η εταιρεία παρουσίασε το VAMTAC σε έκδοση αναγνώρισης. Το όχημα αναπτύχθηκε σε συνεργασία με τον Ισπανικό Στρατό και τα ναυπηγεία Navantia… που κατασκευασαν τον τηλεχειριζόμενο πύργο με τους αισθητήρες και τον οπλισμό. Ένα λαμπρό δείγμα συνεργασίας.

Ετικέτες: , , , ,

Κατηγορίες: Αμυντική Βιομηχανία

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: