Χαμηλό ηθικό και πρόβλημα επάνδρωσης στον Βρετανικό Στρατό

 

(Φωτ: Βρετανικός Στρατός)

 

Σοβαρό πρόβλημα αντιμετωπίζει ο Βρετανικός Στρατός καθώς μόνο πέρυσι παραιτήθηκαν 15.000 στρατιώτες, από τους 83.340 που είναι η συνολική δύναμη. Δηλαδή, ένας στους πέντε έφυγε από τις τάξεις του στρατεύματος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει η βρετανική εφημερίδα Express, από τους 15.325 που έφυγαν, μόνο οι 1.759 είχαν ολοκληρώσει τον χρόνο παραμονής που προβλεπόταν στο συμβόλαιό τους. Άλλοι 3.325 έφυγαν λόγω πειθαρχικών παραπτωμάτων κι άλλοι 2.337 λόγω ιατρικών ζητημάτων.

Όπως γίνεται κατανοητό, η απώλεια τόσο μεγάλου αριθμού στρατιωτών ξεπερνάει τις δυνατότητες αναπλήρωσης ενώ τίθεται και σοβαρό πρόβλημα στην ανάληψη μεγάλης κλίμακας επιχειρήσεων.

Από την πλευρά του, το Υπουργείο Άμυνας τονίζει πως δεν υπάρχει επιχειρησιακό πρόβλημα και πως ο αυξημένος ρυθμός προσέλευσης νεοσυλλέκτων θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια. Όμως, ένας πρώην διοικητής των Βρετανικών Δυνάμεων στο Αφγανιστάν, ο Συνταγματάρχης Ρίτσαρντ Κεμπ, δήλωσε ότι οι οροφή του στρατεύματος είναι όντως χαμηλή και πως πράγματι υπάρχει πρόβλημα στον ρυθμό ανάληψης επιχειρήσεων.

Ως αιτίες του προβλήματος φέρεται να είναι η μείωση των αμυντικών δαπανών των προηγούμενων ετών, η αίσθηση των στρατιωτών ότι είναι επαγγελματικά απροστάτευτοι, καθώς και η ανάσυρση ζητημάτων υπερβολικής βίας κατά τις επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν, όπου οι στρατιώτες έπρεπε να λάβουν κρίσιμες αποφάσεις και τώρα μένουν ακάλυπτοι από την υπηρεσία.

 

 

Ετικέτες: , , , , , , , ,

Κατηγορίες: Ασφάλεια

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: