Ισραήλ: Σκάνδαλο με τα γερμανικά Type 212;

 

 

Τη διεξαγωγή πλήρους έρευνας ζήτησε ο Γενικός Εισαγγελέας του Ισραήλ, έπειτα από την ύπαρξη σοβαρών ενδείξεων που πιθανόν να ενοχοποιήσουν συνεργάτες του Πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου αναφορικά με την προμήθεια των γερμανικών υποβρυχίων Type 212A.

Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Δικαιοσύνης του Ισραήλ, κάποια από τα στοιχεία που προσκόμισε η αστυνομία εγείρουν υποψίες ότι κάποια άτομα διέπραξαν εγκληματικές πράξεις δημόσιας διαφθοράς. Η έρευνα διεξάγεται εδώ και αρκετούς μήνες. Ωστόσο, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο, ο Μπ. Νετανιάχου δεν είναι ύποπτος για την εν λόγω υπόθεση.

Αν και δεν αναφέρθηκαν ονόματα από την πλευρά του υπουργείου, ισραηλινά ΜΜΕ φωτογραφίζουν τον Νταβίντ Σιμρόν, που είναι συγγενής και προσωπικός δικηγόρος του Ισραηλινού πρωθυπουργού, ο οποίος φέρεται να συνεργάζεται και με τον εκπρόσωπο της γερμανικής εταιρείας στο Ισραήλ, Μίκι Γκανόρ. Σύμφωνα με παλαιότερο δημοσίευμα της Jerusalem Post, ο Μ. Γκανόρ είναι ιδιοκτήτης ομίλου στον οποίον ανήκει ναυπηγείο. Ο Ντ. Σιμρόν φέρεται να πίεζε για την αγορά των υποβρυχίων Dolphin και την εν συνεχεία υποστήριξή τους από το ναυπηγείο του Μ. Γκανόρ.

Επίσης, σύμφωνα με ρεπορτάζ του ισραηλινού Channel 10, ο Μπ. Νετανιάχου ξεκίνησε τις διαπραγματεύσεις με τη γερμανική εταιρεία, χωρίς να έχει ενημερώσει τον πρώην Υπουργό Άμυνας Μοσέ Γιαλόν. Ο τελευταίος μπλόκαρε προσωρινά την προμήθεια των υποβρυχίων. Ωστόσο, μετά την αποχώρησή του από τη θέση του υπουργού, ο Μπ. Νετανιάχου φέρεται να την προώθησε και πάλι.

Έτσι, η ισραηλινή αντιπολίτευση καλεί την εισαγγελία να διερευνήσει κατά πόσο ήταν ορθή η απόφαση προμήθειας των υποβρυχίων, λόγω του υψηλού κόστους (433 εκ. Δολ. έκαστο – 1,3 δισ. Δολ. για το σύνολο της προμήθειας) την στιγμή που η χώρα θα αποκτήσει τα F-35, το κατά πόσο υπήρξε σύγκρουση συμφερόντων από πλευράς του Μίκι Γκανόρ και Νταβίντ Σιμρόν, και το κατά πόσο ο Μπ. Νετανιάχου είναι υπεύθυνος λειτουργώντας με τους άλλους δύο ως αφανείς συνεργάτες.

Το Γραφείο του Πρωθυπουργού ανακοίνωσε ότι ο Μπ. Νετανιάχου δεν γνώριζε τίποτα για την σχέση μεταξύ του Μ. Γκανόρ και του Ντ. Σιμρόν. Οπότε η υπόθεση μένει να διαλευκανθεί από τη Δικαιοσύνη.

 

 

Ετικέτες: , , ,

Κατηγορίες: Αμυντική Βιομηχανία

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: