Νέα επιτυχία για την Damen όταν στην Ελλάδα…

 

 

 

Μια ακόμα εμπορική επιτυχία πέτυχαν τα ολλανδικά ναυπηγεία Damen, καθώς υπέγραψαν συμφωνία με την εταιρεία Integrated Offshore Services Limited της Νιγηρίας.

Η Damen θα ναυπηγήσει δύο ακόμα σκάφη FCS 3307, τα οποία θα συμπληρώσουν τα άλλα δύο σκάφη του ίδιου τύπου που αγόρασε παλαιότερα. Η νιγηριανή εταιρεία προσφέρει μηχανολογικές υπηρεσίες, καθώς και υποστήριξη σε θέματα προμηθειών, κατασκευών, εγκαταστάσεων και ασφαλείας σε διεθνείς πετρελαϊκές εταιρείες.

Τα νέα σκάφη θα έχουν ως αποστολή την εκτέλεση περιπολιών και περιστασιακά τη μεταφορά προσωπικού και εφοδίων στις εξέδρες άντλησης πετρελαίου. Το μήκος τους φτάνει τα 33 μέτρα και μπορούν να μεταφέρουν μέχρι 15 άτομα. Η γέφυρα παρέχει αλεξίσφαιρη προστασία.

Την τεχνική υποστήριξη των σκαφών θα αναλάβει το τοπικό τμήμα παροχής υπηρεσιών της Damen, με δικό της προσωπικό.

Η σχεδίαση του FCS 3307 είναι παρόμοια με αυτήν του περιπολικού ανοικτής θαλάσσης Stan Patrol 5509 (55 μ.) της ίδιας εταιρείας, το οποίο απέκτησε πρόσφατα το ΛΣ-ΕΛΑΚΤ. Το γεγονός πρέπει να μας υπενθυμίζει ότι η απουσία των ελληνικών ναυπηγείων έχει κάνει το μεγαλύτερο δώρο στους ανταγωνιστές τους, ακόμα και σε εκτοπίσματα που έχουν μικρότερα ρίσκα.

Έχοντας, μεταξύ άλλων, να διαχειριστεί τις αποτυχίες των προηγούμενων κυβερνήσεων, η σημερινή κυβέρνηση δεν έχει καμία δικαιολογία με το να καθυστερεί στην εξεύρεση σοβαρών λύσεων. Ας μην ξεχνάμε ότι την κρίσιμη στιγμή οι Σουηδοί ενώθηκαν κι έδωσαν λύση με το ζήτημα των ναυπηγείων της Kockums και τις ενέργειες της TKMS… Απλά μετέφεραν τον τομέα ναυπήγησης υποβρυχίων στην Saab.

Ακόμη ας μην ξεχνάμε ότι, οι κανονιοφόροι HSY-55/55A του ΠΝ είναι αποτέλεσμα κι εξέλιξη της άδειας και των σχεδίων που αγόρασε το ελληνικό κράτος από τα ναυπηγεία της δανικής Danyard. Τεχνογνωσία που πληρώθηκε από όλους μας κι έτυχε περιορισμένης εκμετάλλευσης (στις ναυπηγήσεις των υπόλοιπων κανονιοφόρων), χωρίς να έχουν επιτευχθεί εξαγωγές.

 

 

 

Ετικέτες: , , , ,

Κατηγορίες: Αμυντική Βιομηχανία

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: