Λιθουανία: Πυροβόλα Mk44 στα οχήματα Boxer

 

(Φωτ. Λιθουανικό Υπουργείο Άμυνας)

 

Ενδιαφέρουσα από κάθε άποψη θα είναι η έκδοση του τροχοφόρου τεθωρακισμένου οχήματος μάχης KMW Boxer που προμηθεύτηκε ο Λιθουανικός Στρατός. Σε συνέχεια της απόφασής του για τον πύργο που θα τοποθετηθεί σε αυτά, κατακύρωσε στην Orbital ATK το συμβόλαιο για την προμήθεια πυροβόλων.

Σύμφωνα με την αμερικανική εταιρεία, το Υπ. Άμυνας της Λιθουανίας υπέγραψε τη συμφωνία για την παραγγελία πυροβόλων Bushmaster Mk44 των 30 χλστ. τα οποία θα υποστηρίζουν τη βολή εγκαιροφλεγών πυρομαχικών Mk310 PABM. Επίσης, σύμφωνα με την Orbital ATK, τα πυροβόλα Bushmaster Mk44 μπορούν να αναβαθμιστούν στο διαμέτρημα των 40 χλστ.

Στην περίπτωση του Λιθουανικού Στρατού, τα πυροβόλα θα ολοκληρωθούν στους τηλεχειριζόμενους πύργους Samson της ισραηλινής Rafael. Αυτός προσφέρει χαμηλή σιλουέτα και τη δυνατότητα επαναγέμισης των όπλων από το εσωτερικό του σκάφους. Ως σύστημα μπορεί να φέρει ελαφρά ή βαριά πολυβόλα, πολυβομβιδοβόλο 40 χλστ. ή/και αντιαρματικούς πυραύλους. Όσον αφορά την προστασία του, μπορεί να λάβει επιπλέον θωράκιση προδιαγραφών STANAG 1 έως 4.

Η Λιθουανία παρήγγειλε τον περασμένο Αύγουστο 88 οχήματα Boxer 8×8, τα οποία θα ονομάζονται Vilkas (Λύκοι). Το συμβόλαιο είχε συνολικό κόστος 390 εκ. Ευρώ. Οι παραδόσεις ξεκινούν φέτος και θα ολοκληρωθούν το 2019. Η κατασκευή 53 οχημάτων θα γίνει από την KMW και των υπολοίπων 35 από την Rheinmetall.

 

 

 

Ετικέτες: , , , , , , ,

Κατηγορίες: Αμυντική Βιομηχανία

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: