Ιταλο-γερμανική συνεργασία στα υποβρύχια

 

(Φωτ.: Ιταλικό Ναυτικό)

 

Η Ιταλία και η Γερμανία επεκτείνουν τη συνεργασία τους στον τομέα των υποβρυχίων, έπειτα από το Μνημόνιο Κατανόησης που υπέγραψαν τα υπουργεία Άμυνας των δύο κρατών.

Οι δύο πλευρές είχαν υπογράφει αντίστοιχο κείμενο το 1996, το οποίο οδήγησε στη ναυπήγηση των υποβρυχίων Type 212A που αμφότερες αγόρασαν. Τότε κατασκευάστηκαν οκτώ μονάδες, με τις μισές να εξοπλίζουν το Ιταλικό και οι υπόλοιπες το Γερμανικό Ναυτικό.

Φέτος επέκτειναν χρονικά το MoU, καθώς η Ιταλία ενδιαφέρεται να αποκτήσει νέα υποβρύχια. Το 2015 είχε ανακοινωθεί από τον Αρχηγό του Ιταλικού Ναυτικού ότι σχεδιάζεται η ναυπήγηση ενός ακόμα Type 212A.

Ωστόσο, η Ιταλία διαθέτει τέσσερα ακόμα υποβρύχια κλάσης Sauro, η ναυπήγηση των οποίων ολοκληρώθηκε στις αρχές του ΄80 στα ναυπηγεία Fincantieri. Από τα οκτώ συνολικά σκάφη που ναυπηγήθηκαν, τέσσερα παρέμειναν σε υπηρεσία, έχοντας υποβληθεί σε αναβάθμιση το 2004.

Τα τέσσερα Sauro αναμένεται να παραμείνουν σε υπηρεσία μέχρι το 2022 περίπου, οπότε και θα αντικατασταθούν από νέα Type 212A, τα οποία θα φέρουν διαφορετικές τορπίλες και διαφορετικό ιστό με ηλεκτροπτικά και ηλεκτρονικά συστήματα. Στόχος της κοινής ιταλο-γερμανικής ανάπτυξης και προμήθειας υποβρυχίων είναι η επίτευξη οικονομιών κλίμακας που θα επιφέρει χαμηλότερο κόστος προμήθειας και υποστήριξης των μονάδων.

 

 

Ετικέτες: , , , , , ,

Κατηγορίες: Αμυντική Βιομηχανία

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: