Κρίσιμο έργο για την πολύπαθη νησιωτική πολιτική

Το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής προωθεί στη φάση της ένταξης σε χρηματοδότηση στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, την αναβάθμιση του λιμένα Ρόδου, με την προμήθεια κι εγκατάσταση ολοκληρωμένου συστήματος ασφαλείας. Το έργο κρίνεται ως καίριας σημασίας για έναν από τους σημαντικότερους τουριστικούς προορισμούς της χώρας. Πέρα από την ενίσχυση της ακτοπλοϊας και της μεταφοράς φορτίων, θα ενισχύσει τον σημαντικό τομέα της κρουαζιέρας.

Ελπίδα κι ευχή μας είναι το έργο όντως να υλοποιηθεί σύντομα καθώς είναι γνωστό ότι αν και πέρασαν πολλοί Υπουργοί Ναυτιλίας, τα λιμάνια των νησιών και της ηπειρωτικής χώρας (για να μην συμπεριλάβουμε αρκετά από τα πλοία που κυκλοφορούν στις θάλασσές μας) απέχουν από πολύ έως πάρα πολύ από το να χαρακτηριστούν σύγχρονα, με βάση τα ευρωπαϊκά και διεθνή πρότυπα. Είναι απόδειξη της αρτηριοσκλήρωσης του πολιτικού συστήματος το να μην υπάρχουν οι απαραίτητες λιμενικές υποδομές, την στιγμή που οι ικανότατοι καπετάνιοι έχουν να δώσουν πολλές τεχνικές και μη συμβουλές στους υπεύθυνους και οι νησιώτες προσπαθούν να κρατηθούν στον τόπο τους με κάθε τρόπο.

Ακολουθεί η επίσημη ανακοίνωση του Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και στη συνέχεια δύο βίντεο. Αυτό που θα τονίζαμε δεν είναι τόσο η ικανότητα των καπετάνιων να δίνουν ζωή στα νησιά, όσο η ανικανότητα του πολιτικού συστήματος να διαχειρίζεται κονδύλια για το καλό του συνόλου. Σε κάθε δήλωση κόμματος για την αρτιότητα της πολιτικής του πρότασης, θα θυμόμαστε την ανικανότητα να φτιάξουν μερικούς απλούς κυματοθραύστες.

Δελτίου Τύπου:

Εγκρίθηκε και διαβιβάστηκε από την Γενική Γραμματεία Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, η σκοπιμότητα για την προμήθεια και εγκατάσταση ολοκληρωμένου συστήματος ασφαλείας (ISPS) στο λιμάνι της Ρόδου. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι ότι, το πολύ-αναμενόμενο αυτό έργο, που θα αναβαθμίσει το λιμάνι της πρωτεύουσας της Δωδεκανήσου, συνοδεύεται από σχετικό έγγραφο – πρόταση της Επιτελικής Δομής ΕΣΠΑ του ΥΝΑΝΠ για ένταξη σε χρηματοδότηση από τα επιχειρησιακά προγράμματα του ΕΣΠΑ.

Οι παραπάνω ενέργειες από πλευράς του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, συνιστούν την έμπρακτη στήριξη των νησιωτικών περιοχών και την εκπεφρασμένη βούληση για ενίσχυση των έργων υποδομής τους.

Η συγκεκριμένη απόφαση έρχεται να υλοποιήσει, από τη μια, απαιτήσεις που απορρέουν από διεθνείς και ευρωπαϊκούς κανονισμούς και οδηγίες σχετικά με την ορθολογική χωροταξική οργάνωση των λιμενικών ζωνών, την ασφάλεια λιμένων, λιμενικών εγκαταστάσεων και για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος από απόβλητα πλοίων και καταλοίπων φορτίου και από την άλλη, να προσφέρει τις υποδομές εκείνες για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του λιμανιού της Ρόδου.

Η Ρόδος και το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο, σε σύντομο χρονικό διάστημα, θα διαχειρίζονται ένα λιμάνι με προδιαγραφές σύμφωνα με τα διεθνή στάνταρτ ασφαλείας, γεγονός που θα τονώσει την εμπορική, επιβατική και τουριστική κίνησή του και, κατά συνέπεια, θα δώσει επιπλέον ευκαιρίες για την συνολική ανάπτυξη του νησιού.

Ετικέτες: , , , , , , , ,

Κατηγορίες: Πολιτική & Οικονομία

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: