Ιταλία: Παραλαβή και αναβάθμιση των MH90

 

To πρώτο από τα δέκα MH90 του Ιταλικού Ναυτικού κατά την τελετή παράδοσης. (Φωτ: Leonardo)

 

Η Leonardo παρέδωσε στο Ιταλικό Ναυτικό το πρώτο ελικόπτερο NH90 MITT (Maritime – Italian Navy Tactical Transport), το οποίο κωδικοποιήθηκε από το ναυτικό ως ΜΗ-90.

Είναι το πρώτο από τα δέκα συνολικά ελικόπτερα της έκδοσης που παρήγγειλε το Ιταλικό Ναυτικό για την υποστήριξη των αμφίβιων και ειδικών επιχειρήσεων. Η έκδοση ΜΗ90 συνδυάζει τα τεχνικά χαρακτηριστικά της χερσαίας (οπίσθια ράμπα και εξοπλισμός αποστολής) μαζί το ενισχυμένο σκέλος προσγείωσης και οτιδήποτε άλλο του επιτρέπει να επιχειρεί ομαλά από πλοία.

Την ίδια στιγμή η Leonardo έλαβε συμβόλαιο ύψους 11 εκ. Ευρώ από τη NATO HEMA (NATO Helicopter Management Agency), για λογαριασμό του Ιταλικού Υπουργείου Άμυνας, για την παράδοση συστημάτων IFF νέας γενιάς (NGIFF) τύπου SIT434/5, τα οποία ανέπτυξε σε συνεργασία με την Airbus.

Τα εν λόγω συστήματα IFF έχουν ήδη δοκιμαστεί και ολοκληρωθεί στα ΝΗ90 από την Leonardo. Έτσι, το Ιταλικό Ναυτικό θα είναι το πρώτο που διαθέτει Mode 5 IFF, αν και σύντομα θα ακολουθήσουν κι άλλες χώρες. Μεταξύ αυτών είναι η Βρετανία, που θα το εγκαταστήσει σε 400 πλατφόρμες μεταξύ των οποίων είναι τα Eurofighter Typhoon και τα αεροπλανοφόρα κλάσης Queen Elizabeth, η Χερσαίες Ιαπωνικές Δυνάμεις Αυτοάμυνας, για εγκατάσταση χερσαία ραντάρ, η Σουηδική Αεροπορία στα Gripen E, η Ιταλική Αεροπορία στα δικά της Typhoon και άλλες.

Η τελευταία γενιά IFF έχει μεταξύ άλλων καλύτερη κρυπτογράφηση σε σχέση με άλλες εκδόσεις.

Βάσει ΝΑΤΟϊκών αποφάσεων, τα μέλη θα πρέπει να διαθέτουν Mode 5 IFF μέχρι το 2020, όταν τα Mode 4 θα απενεργοποιηθούν. Μόνο έτσι θα μπορούν οι πλατφόρμες που το διαθέτουν να επιχειρούν στο πλαίσιο της συμμαχίας.

 

 

Ετικέτες: , , , , , , ,

Κατηγορίες: Αμυντική Βιομηχανία

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: