Υψηλής προτεραιότητας παραμένει για τον Αμερικανικό Στρατό η αναβάθμιση των μεταφορικών ελικοπτέρων Sikorsky UH-60 Blackhawk και Boeing AH-64 Apache, με νέους κινητήρες.
Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, η εγκατάσταση νέων κινητήρων, στο πλαίσιο του προγράμματος ITEP (Improved Turbine Engine Program) είναι μέσα στα 10 κορυφαία προγράμματα του Στρατού. Μάλιστα, το εν λόγω πρόγραμμα εντάσσεται στον ευρύτερο σχεδιασμό του προγράμματος Vertical Lift Program που προβλέπει την ανάπτυξη κι απόκτηση νέας γενιάς ελικοπτέρων.
Το συνολικό κόστος του προγράμματος εκτιμάται στα 10 δισ. Δολλάρια ΗΠΑ και αφορά την αναβάθμιση 2.135 Blackhawk και 684 Apache. Το περασμένο καλοκαίρι είχαν εκταμιευθεί 154 εκ. Δολ. προς την κοινοπραξία Advanced Turbine Engine Co. των Honeywell και United Technologies – Pratt & Whitney, καθώς και 102 εκ. Δολ. προς την General Electric, για τη φάση της αρχικής σχεδίασης.
Οι νέοι κινητήρες εκτιμάται ότι θα προσδώσουν πρωτοφανείς δυνατότητες ισχύος στις παραπάνω πλατφόρμες. Σύμφωνα με τις δηλώσεις Αμερικανών στρατιωτικών, τα Blackhawk κυριολεκτικά θα διπλασιάσουν τις δυνατότητες μεταφοράς φορτίου.