Τουρκία: Ανάπτυξη νέου πυραύλου εδάφους-εδάφους μακρού βεληνεκούς

 

turkey-army-roketsan-trg-300

Σύστημα Tiger TRG-300 με βεληνεκές 120 χλμ. του Τουρκικού Στρατού (Φωτ. ROKETSAN)

 

Ένα νέο πρόγραμμα ξεκίνησε η Τουρκία, σύμφωνα με το Υφυπουργείο Αμυντικών Βιομηχανιών (SSM) της γειτονικής χώρα. Πρόκειται για πρόγραμμα, που στόχο έχει την ανάπτυξη του πυραυλικού συστήματος εδάφους – εδάφους, με την ονομασία Bora και με βεληνεκές που θα κινείται προς το όριο των 1.000 χλμ.

Όπως αναφέρει το Defense News στο δημοσίευμά του, επικεφαλής του νέου σχεδίου είναι η εταιρεία Roketsan. Σύμφωνα με δηλώσεις του SSM, το πρόγραμμα είναι σε εξέλιξη και αναπτύσσεται για τις ανάγκες του Τουρκικού Στρατού. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η τουρκική πλευρά απέφυγε να μπει σε περαιτέρω λεπτομέρειες.

Επίσης, άλλη τουρκική πηγή του αρθρογράφου ανέφερε πως στόχος του προγράμματος είναι να αποκτηθεί τεχνογνωσία στην σχεδίαση, πιστοποίηση και εξέλιξη όλων των σταδίων που απαιτούνται μέχρι το σημείο της έναρξης πλήρους παραγωγής του Bora.

Η ανάπτυξη ενός τέτοιου συστήματος είναι φυσική εξέλιξη της διαδικασίας κατασκευής πυραυλικών συστημάτων που ξεκίνησε η Τουρκία στο παρελθόν και σε μια περίοδο όπου κυριαρχούσε το όνειρο της ευμάρειας, της Ευρώπης και λοιπών ουτοπιών.

Η εμπειρία από άλλες χώρες έδειξε ότι η αύξηση στα βεληνεκή γίνεται σταδιακά. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η Τουρκία φιλοδοξεί πράγματι να καταστεί δύναμη ισχύος με πυραυλικά συστήματα μεγάλου βεληνεκούς, θέτοντας όλες τις γειτονικές της χώρες, και όχι μόνο, εντός ακτίνας βολής. Το είχε δηλώσει άλλωστε πέρυσι ο Τούρκος Υφυπουργός Αμυντικής Βιομηχανίας.

Θεωρούμε ότι η επέκταση των βεληνεκών των υπαρχόντων συστημάτων της Roketsan στα 1.000 χλμ. θα απαιτήσει αρκετά χρόνια. Εντούτοις, θα αναμέναμε να δούμε την παρουσίαση νέων  συστημάτων, με μεγαλύτερη βεληνεκή από αυτά που βρίσκονται σήμερα σε υπηρεσία με τον Τουρκικό Στρατό, όπως είναι τα Tiger TRG-300 με βεληνεκές 120 χλμ. Σημαντικό ρόλο σε αυτήν την προσπάθεια θα έχει και η δυνατότητα εισαγωγής τεχνογνωσίας από το εξωτερικό, με ό,τι αυτό σημαίνει από απόψεως πολιτικών συμμαχιών.

Επίσης, αυτό συνεπάγεται ότι σε συνδυασμό με το πρόγραμμα προμήθειας αντιαεροπορικού συστήματος και αγοράς τεχνογνωσίας, θα μπορεί να αναπτύξει σε σημαντικό βάθος χρόνου τα απαραίτητα συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας. Φυσικά δε θέλουμε να φανταστούμε τι θα ήθελε να πράξει στο πιο μακρινό στον τομέα των πυρηνικών.

 

 

 

Ετικέτες: , , , , , , , ,

Κατηγορίες: Αμυντική Βιομηχανία

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: