
Τομή της πιστολοειδούς λαβής με το σύστημα FN SmartCore στο εσωτερικό. (Φωτ.: FN Herstal)
Ένα νέο σύστημα παρουσίασε στην αγορά η βελγική εταιρεία όπλων FN Herstal, το οποίο τοποθετείται στα τυφέκια FN SCAR.
Ο μηχανισμός ονομάζεται FN SmartCore, τοποθετείται εντός της πιστολοειδούς λαβής και αποτελεί ένα είδος ηλεκτρονικού συστήματος καταγραφής της λειτουργίας του όπλου (logbook).
Δηλαδή, δίνει πληροφορίες για το πόσες βολές εκτελέστηκαν και τι πυρομαχικά χρησιμοποιήθηκαν (αβολίδωτα, πραγματικά ή ξηρές βολές), πότε εκτελέστηκε συντήρησή του, ποιοι ήταν οι κάτοχοι και ποια είναι η παρούσα κατάστασή του. Συλλέγει δεδομένα κάθε φορά που τα μηχανικά μέρη του μηχανισμού της σκανδάλης εκτελούν οπίσθια κίνηση.
Η λειτουργία του γίνεται χωρίς μπαταρία. Τα δεδομένα μεταδίδονται εξ αποστάσεως, ασύρματα κι έπειτα από την άδεια του χρήστη.